Profielschets nieuwe burgemeester Meierijstad

Foto: meierijstad.nl

Maandag 10 april werd duidelijk aan welke ‘eisen’ de nieuwe burgemeester van Meierijstad moet voldoen. In het gemeentehuis in Veghel lag de profielschets ‘op tafel’.

Enquête

Inwoners van Meierijstad dachten mee over de competenties van de burgemeester van Meierijstad. Zij gaven via een enquête hun mening. De kinderen in Meierijstad dachten mee door in gesprek te gaan met de voorzitter van de vertrouwenscommissie. Ook discussieerde de gemeenteraad tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van politie, de veiligheidsregio, het Openbaar Ministerie en het Platform Ondernemend Meierijstad aan de hand van stellingen.
Alle input is meegenomen in het opstellen van deze profielschets.

Profielschets

Vanzelfsprekend voldoet onze burgemeester aan de eigenschappen die horen bij het burgemeesterschap. Een burgemeester die vertrouwen heeft in de eigen inwoners. Een charismatische persoonlijkheid, communicatief en een vaardig spreker. De burgemeester van Meierijstad is vooral:

Een ondernemende verbinder

U bent een verbinder, met gevoel voor de dorpen en kernen. In plaats van wij en zij, denkt u in zij aan zij. U weet hoe u in Meierijstad het ‘wij-gevoel’ verder versterkt. De gemeente Meierijstad is één van de grotere Brabantse gemeenten en regionaal een belangrijke economische speler. U heeft een visie op hoe u dit belang kunt benadrukken en verder vergroten. U zet op een enthousiasmerende en herkenbare wijze onze gemeente op de kaart. Als ervaren bestuurder
zet u hierbij uw netwerk in en behartigt als ambassadeur en lobbyist de belangen van onze gemeente.

Daadkrachtig en integer

Uw daadkracht komt ook naar voren in het veiligheidsdomein waarin u uw rol stevig invult. In uw takenpakket ligt een duidelijk accent op crisisbeheersing en aanpak criminaliteit. U bent het boegbeeld van veiligheids- en crisisaanpak en maakt gezaghebbend keuzes. U toont lef en doorzettingsvermogen. U houdt de rug recht als dat nodig is.

Democratisch en vernieuwingsgezind

Meierijstad is vrijwillig tot stand gekomen door een fusie van drie gemeenten. De wil om bestuurskrachtig en vernieuwend
te zijn, dienstbaar en dicht bij de inwoners te staan, heeft een grote rol gespeeld in de totstandkoming van onze gemeente. U trekt deze lijn verder door met het stimuleren van lokale initiatieven. U streeft vernieuwing na in het betrekken van de inwoners bij onze gemeente. U staat niet alleen boven de partijen, maar u weet ook uw eventuele eigen kleur ondergeschikt te stellen aan het politieke debat en de ontwikkeling van onze gemeente.

  

De profielschets is opgesteld door vertegenwoordigers van alle politieke partijen binnen Meierijstad, welke samen de vertrouwenscommissie vormen. Alvorens tot deze profielschets te komen, hebben zij 6 a 7 keer vergaderd. Op hoofdpunten was iedereen het snel eens; of het een man of vrouw moet zijn, was niet van belang. Men kijkt puur naar de kwaliteiten van de persoon. Het moet iemand zijn “die zijn of haar rug recht kan houden”. Ook de politieke kleur van de nieuwe burgemeester speelt geen rol.

Vervolg

Op 20 april zal de Commissaris van de Koning, de heer W. van de Donk, de profielschets in ontvangst nemen. Op 26 april zal de profielschets gepubliceerd worden in de Staatscourant.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen