Column: Gevaarlijk gedrag

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Gevaarlijk gedrag

Ik wil niemand bang maken, en natuurlijk kun je je kinderen nooit helemaal beschermen voor alle kwalijke invloeden waar zij bloot aan staan. Maar onze wereld is ingewikkeld en jonge mensen worden met zoveel verleidingen geconfronteerd. Natuurlijk: alcohol, drugs, tabak dat is al jaren bekend.

Maar ook via internet en mobiele telefoons zijn er gevaren. Sexting is iets waar je de laatste tijd van hoort: kinderen zetten ergens een naaktfoto van zichzelf neer en deze wordt door de halve school verspreid … Verschrikkelijk. En als je eenmaal op internet staat, zie het er dan maar eens vanaf te krijgen.

Veel ouders denken: dat doet mijn kind niet. En inderdaad, de meeste kinderen doen dat ok niet, maar er zijn altijd kinderen die dat wél doen. Sommige kinderen laten zich gemakkelijk uitdagen. En kinderen zijn vaak ook naïef.

Onlangs hoorde ik dat er een actie was geweest om jonge meisjes mee te lokken naar een zogenaamde fotoshoot … En bijna alle meiden trappen erin. Toen ze werden gewezen op de gevaren die ze gelopen hadden waren ze bijzonder geschrokken. Daarom ouders: praat hierover me je kinderen.

Naïviteit kan in dit soort gevallen werkelijk levensgevaarlijk zijn. Vertel hoe mensen hen soms allerlei dingen kunnen wijsmaken die niet waar zijn. Niet instappen in de auto bij vreemden, is mij altijd verteld. En dan moet ik weer denken aan die twee kleintjes (neefje en nichtje) die bij mij in de auto klommen. Natuurlijk: zij kenden mij. Maar er was ook een kindje bij wat mijn niet kende.

Ik heb ze toen nog eens dringend gewaarschuwd om nooit in de auto te stappen bij iemand die ze niet kennen. En ofschoon ze dat allemaal wisten, betwijfel ik of ze inderdaad hadden durven weigeren in te stappen, als ik een vreemde was geweest.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen