Belangstelling groot voor Jeugd Gildedag in Veghel

Foto: meierijstad.nieuws.nl

De Brabantse schuttersgilden zijn sinds enkele jaren erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het Veghelse gilde organiseert al jaren cultuur-erfgoeddagen waarbij ze iets van de tradities en gebruiken, normen en waarden van de eeuwenoude gildes op de jeugd over willen brengen. Op 23 mei a.s. organiseert het Sint Barbara Gilde de Jeugd Gildedag in Veghel.

PABO ontwikkelde lespakket

Vanuit hun contacten met de PABO ontstond al snel het idee om studenten te vragen een lespakket te ontwikkelen wat in aanloop naar de Jeugd Gildedag op de scholen gebruikt kon worden.

Zo ontwikkelden Adri van de Sande en Paul Ketelaars een lespakket, waarin ze aandacht vragen voor ‘respect en broederschap’, zodat dit in de huidige tijd van individualisering weer op de eerste plaats zal komen. ‘In het gilde ben je broeders, je zorgt voor elkaar, helpt elkaar en deelt dezelfde belangen’ schrijven ze in hun voorwoord.

Veel belangstelling vanuit scholen Meierijstad

Plein23 publiceert jaarlijks een lijst van culturele evenementen, waar scholen zich op in kunnen schrijven. Nadat de Jeugd Gildedag opgenomen was in het jaarprogramma 2016-2017, stroomden de inschrijvingen binnen. Nadat ook SKIPOV hier nog aandacht aan had besteed, moesten ze zelfs enkele scholen teleurstellen. Maar uit iedere plaats van de gemeente Meierijstad doen nu één of meerdere scholen mee. Hieronder een overzicht:

Schilden en banieren

Het gilde wilde de scholen ook een creatieve opdracht meegeven. Iets wat met de middeleeuwen en het gilde te maken heeft, en wat ook nog  gebruikt kan worden ter aankleding van kasteel Frisselstein, wat ze levensgroot gaan herbouwen op het Veghelse sportpark.

Zo zorgde gildebroeder Michel voor het zagen van 40 houten schilden. En besteedde een groep gildezusters enkele avonden aan het maken van 13 banieren. Deze zullen iedere school vertegenwoordigen en wapperen op het kasteel. De wapenschilden zullen in het kasteel komen te hangen.

Een aantal gildebroeders bezocht in een week tijd alle 11 scholen om de banieren en schilden af te leveren en alvast wat te vertellen over de jeugddag. De kinderen reageerden enthousiast. Zo vroeg een klein meisje ‘Mag ik ook echt mee schieten om de eerste jeugdkoningin van Meierijstad te worden?’

Nog meer sponsoren!

Na de vorige berichtgeving heeft de organisatie weer een aantal nieuwe sponsoren mogen verwelkomen. Het is hartverwarmend om te zien hoe Veghelaren, die niet rechtstreeks bij het gilde betrokken zijn, zich toch belangeloos inzetten om deze dag tot een geweldig succes te maken. Zonder al deze fantastische mensen was dit niet mogelijk geweest!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen