Column: Schreeuwers op sociale media

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Schreeuwers op sociale media

Onlangs zijn degenen die Sylvana Simons bedreigden veroordeeld. Het is onvoorstelbaar hoe mensen tekeer kunnen gaan als ze het niet eens zijn met de mening van een ander.

Ook al ben ik het niet altijd met Sylvana eens, vind ik het ronduit schandalig hoe op haar opmerkingen gereageerd is. Totaal onacceptabel! Iedereen denkt maar  dat men ongebreideld kan beledigen op de sociale media onder verwijzing naar “recht op vrije meningsuiting”.

Maar je mening uiten kun je respectvol doen, daarvoor hoef je niet te beledigen. Bovendien zul je meer succes hebben als je je mening respectvol uit. Men gaat nadenken over de inhoud van de boodschap (je mening), terwijl men nu alleen maar agressie (of tenminste negativiteit) oproept.

Sommige mensen schreeuwen onnadenkend mee, anderen beledigen terug, door te zeggen dat degenen die dergelijke dingen roepen stom zijn. Precies zoals degenen die op Wilders stemmen worden afgeschilderd als domme aso’s. Hiermee worden tegenstellingen alleen maar aangewakkerd en wordt de agressie alleen maar groter.

Ik ben zeker geen zedenprediker en ben ook niet heilig, maar om elkaar zó af te maken via de sociale media vind ik totaal zinloos. Je wakkert onderlinge haatgevoelens aan, en je doet niets om de problemen op te lossen…integendeel… je maakt ze groter!!

Ik denk dat je gerust moeite mag doen om de ander te overtuigen, maar overtuigen doe je niet met scheldpartijen, maar met argumenten. En je onderzoekt bij jezelf of je deze argumenten steekhoudend vindt en je luistert welwillend naar de argumenten van de ander. Het gaat erom dat je je interesseert voor de argumenten van de ander. Daarmee is er een mogelijkheid dat jij het met die argumenten eens wordt, of dat de ander  het met jouw argumenten eens bent. En dan krijg je begrip, dan heb je elkaar overtuigd.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen