Kanongebulder, ballonnen aan de huizen en 15 gilden in de straten van Veghel

Foto: Sint Barbara Gilde

Zondag 28 mei dan ziet Veghel er heel bijzonder uit: 15 gilden met in totaal enkele honderden Gildebroeders, ook jeugdigen, met vendels, trommen en bazuinen en zelfs met Standaardruiters trekken door de straten van Veghel.

Eén keer in de 13 jaar vindt dit in Veghel plaats : de feestelijke gildedag van Gildenkring “ Hoge Schuts “. In de Sint Lambertuskerk met gildevlag aan de toren, komen al die gilden, ook één uit Duitsland, bij elkaar voor een feestelijke H. Mis vanaf 9.30 uur met de Bisschop van Den Bosch als voorganger.

Het kanon op de Markt zal donderen en de kleurrijke optocht vertrekt

Aan de bewoners van de straten waar de gilden langstrekken zal gevraagd worden om de aangereikte ballonnen ( zwart, wit en rood, gildekleuren van Veghel ) zo mogelijk met vlag aan de straatzijde op te hangen. Het sein van het kanon, rond 12.00 uur zal iedereen horen, net als de trommen en bazuinen van de gilden. Ook is er een bus om bezoekers van het centrum naar het gildeterrein bij de sportvelden van Blauw-Geel te brengen.

Massale opmars met een paar honderd gildebroeders

Ook in het Sportpark van Veghel is het kanon te horen, waarna de in een lange rij staande vendeliers, tamboers en bazuinblazers gezamenlijk over de volle breedte van de voetbalvelden opmarcheren naar de plaats waar de genodigden staan zoals de burgemeester, oud-burgemeester, Staande deken, Hoofdman Gildenkring e.d.

Een indrukwekkend gezicht. Ook de wedstrijden vanaf 13.30 uur met geweer- en kruisboogschieten, vendelen, trommen en bazuinblazen, jeu de boules maar ook ringsteken door de diverse standaardruiters van de gilden zijn  indrukwekkend en leuk om te zien en horen. Na 17.00u vindt de prijsuitreiking plaats.

Vriend van het Sint Barbaragilde worden is nog mogelijk

Wordt Vriend van het Sint Barbaragilde voor 25 mei, steun de jeugdactiviteiten, mail naar [email protected] en ga voor kaarten naar het Uitpunt of naar Knuvers Schoen&voetcentrum  de Bunders voor de feestavond op vrijdag 26 mei bij de replica van het Veghelse kasteel Frisselstein op het terrein van Blauw-Geel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen