Column: Relatietherapie als je niet kunt horen…

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Relatietherapie als je niet kunt horen…

Je hebt het meestal niet in de gaten hoe ontzettend invaliderend het moet zijn als je doof bent. Nu ken ik wel enkele mensen die doof zijn (of praktisch doof) en dacht ik wel dat ik het wist. En toch… je denkt er pas echt over na als je ermee geconfronteerd wordt.

Mevrouw meldde zich via de mail en vroeg of ik wilde werken met een doventolk, omdat beide partners doof waren. Dat leek me geen bezwaar. Ze wilde een afspraak maken en ik stelde enkele data en tijden voor. Die data waren bezwaarlijk. Dus schreef zij weer enkele voorstellen die bij mij niet konden. En zo ging het elke keer op en neer.

Ik zuchtte voor mezelf uit: “bél dan toch even…!!”. Natuurlijk hadden ze geen telefoonnummer gegeven anders had ik zelf even gebeld. Er niet bij stilstaand dat deze mensen geen telefoon kunnen horen….. Dat was confrontatie nummer 1.

Uiteindelijk kwam men, samen met de tolk. De tolk ging naast mij zitten. Ik moest wel even wennen. Ik was geneigd om naar de tolk te kijken, want die vertaalde uiteraard wat men via gebaren overbracht. Maar juist de blik van mensen (dat heb ik geleerd) kan heel veel verraden van wat men ècht denkt, en wat niet gezegd wordt. Dus ik moest naar de mensen kijken, terwijl ik naar de tolk moest luisteren. Dat vond ik heel moeilijk, want voor mij was dat compleet onlogisch.

Maar ik begon ook steeds beter te begrijpen hoe lastig het is om in een wereld te wonen waar je niet hoort, terwijl horen (en praten) normaal is. Hoe begrijpelijk het is dat wij zelden  met mensen geconfronteerd worden die niet horen. Je zou bijna kunnen zeggen dat zulke mensen een totaal ander leven leiden, ook al zijn ze nog zo normaal. Natuurlijk zoeken ze elkaar op, want dan is er geen barrière in de communicatie. Zo had ik het nog nooit bekeken.

Maar ook om relatietherapie te ondergaan waarbij allerlei details ook nog een doventolk aanwezig is!! Daar is pas moed voor nodig! Veel mensen vinden het al lastig om relatietherapie te ondergaan, omdat ze bij mij (figuurlijk) “met de billen bloot”moeten. En  nu is er ook nog iemand bij, die ook een inkijkje krijgt in jouw relatie.

Gelukkig heb ik het stel goed kunnen helpen.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen