Overzichtstentoonstelling Jan Sonnemans bij De Compagnie

Foto: CHV Noordkade

Zondag 4 juni om 13.00 uur openen Menno Roozendaal, wethouder kunst & cultuur van de gemeente Meierijstad en Ricky Sonnemans de overzichtstentoonstelling van wijlen Jan Sonnemans. Met muziek van Vera Zane door Veerle Driessen en Anton Rijks en aansluitend een gratis wijn- proeverij van AIX wijnen van Jaap Sonnemans.

Jan Sonnemans ( 1943 – 2006)

Hij werd geboren als zoon van de plaatselijke dorpsbakker en groeide op in een groot gezin op de Markt in Sint-Oedenrode. Sonnemans volgde na de lagere school LTS veghel, Sint Lucas Boxtel, Akademie Eindhoven vrije richting, en studeerde af in 1969.

Als kunstenaar was hij zeer productief: tekenen en schilderen. Naast vrije expressie besteedde hij veel tijd aan het overdragen van zijn kennis aan anderen. Zowel aan toekomstige kunstenaars met talent als aan goedwillende amateurs. Zo gaf hij veel jaren les aan het centrum voor alcohol- en drugsverslaafden “De Roder Heyde” in Sint-Oedenrode. Potlood en Penseel in Eindhoven, Pieter Breughel Veghel en Jeugdgevangenis De Corridor.

In het jaar 2006 overleed hij op 63-jarige leeftijd.

In 2001 heeft de Stichting “Vrienden van Jan Sonnemans” een boek uitgebracht over het leven en het werk van Jan Sonnemans

Kleurrijk persoon

Jan Sonnemans was een kleurrijk mens en een tot de verbeelding sprekend kunstenaar. Bruisend, eigenzinnig, vol humor, levensgenieter, feestvierder, carnavalsgek. Jan was ook natuurmens, maatschappijkritisch, stil, bescheiden en bezorgd. Voor sociaal zwakkeren, gevangenen, drugs- verslaafden, gehandicapten en voor de natuur. Gefascineerd door kleuren en mensen die hij ontmaskerde; een scherp oog voor het kleine, een dood vogeltje, een bijzondere steen, die dode tak, die oude pop. Altijd kijkend, genietend, bewonderend. Jan vond alles bijzonder en mensen zag hij als kunstwerken.

Dag en nacht aan het werk. Los van beperkingen als mode en tijdgeest is Jan al vroeg zijn eigen weg gegaan in de beeldende kunst. Van tekenaar naar schilderijen en sculpturen. Binnen een kwart eeuw maakte Jan enkele duizenden authentieke werken op papier en schilderijen. Met pen en penseel toverde hij eindeloze kleurrijke vertellingen. Hij overschreed fantasierijk de grens tussen droom en werkelijkheid. Zijn schilderijen en sculpturen doen denken aan het werk van Jeroen Bosch. Jans’ kunstwerken kwamen associatief tot stand; niet vanuit een bedacht concept. Herkenbare vormen ontstonden aldus met fantastische details. Beeldrijke verhalen waarvan hij geen uitleg gaf. Die mag de toeschouwer zelf verzinnen.

Figuratief schilderen, zoals Jan deed, was lang uit de gratie bij critici. Jan had daar moeite mee, maar besefte al snel dat hij gewoon bij zichzelf moest blijven. Zijn eerste exposities waren eind jaren zestig in Amsterdam en in de jaren zeventig in onder andere galerie Hüsstege in Haaren, ’t Weefhuis in Nuenen en POC Eindhoven.

Ogen de vroege schilderijen uit de jaren zeventig vrij strak, hij schilderde in de jaren tachting meer ontspannen in stijl. Daarin loopt vaak de ene tekening vloeiend over in de ander. Een grote ver- scheidenheid aan kleur, gelaagdheid, meer ruimte in de schilderijen en formaat. Herkenbare vor- men, fantasiefiguren en ongewone combinaties waarin zijn werk naar surrealisme neigt. Zijn werk is opgenomen in Pieter Scheen en verder in verschillende gerenommeerde collecties. Honderden representatieve werken zijn opgeslagen. Het beheer rust bij de vrouw van Jan, Ricky Sonnemans.

Met haar wordt deze overzichtstentoonstelling – met werk van eind zestiger jaren tot zijn dood in 2006 – samengesteld als eerbetoon aan deze kunstenaar welke zo veel heeft betekend voor de kunst in het algemeen maar zeker ook het kunstklimaat in de wijde regio van St. Oedenrode.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 10.30 uur – 20.00 uur

Zaterdag: van 12.00 uur – 18.00 uur

Zondag: van 14.00 uur – 18.00 uur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen