Adriaan van der Linden presenteert boek over zijn geboortegrond

Foto: Andre v.d. Linden

De oude linden staan er nog steeds, op de plek waar Adriaan van der Linden geboren werd. Op de boerderij groeide hij op en hij bouwde er voor zijn gezin een huis naast. Maar toen plande Veghel de nieuwe wijk De Bunders en De Beukelaar verdween. “Het was een hele fijne buurt”, blikt Adriaan terug. “Sund dat we daar weg moesten”.

Adriaan van der Linden (82) schreef een boek over zijn oude buurt die in de jaren zeventig onder de voet gelopen werd door Veghelse woningbouw. “Ik liep al langer met het idee rond”, vertelt Adriaan. “Het kwam er niet van, maar toen ze in Veghels Buiten zo’n gekke woningen begonnen te zetten, heb ik er werk van gemaakt en ook die buurt in mijn boek meegenomen.”  Alle families die vroeger in de huidige Bunders of Veghels Buiten woonde, heeft Adriaan proberen te achterhalen. “Veel mensen zijn overleden, maar ik ben naar alle families gegaan. Ik kreeg een lekker bèkske koffie, veel foto’s en de verhalen van vroeger kwamen los. Ik heb daar heel veel plezier mee gehad. Het waren voor mij natuurlijk allemaal bekende mensen.”

Herkenningspunten

Niet alles van vroeger is weg. “Er zijn enkele boerderijen blijven staan en dat zijn herkenningspunten. De steeg naar ’t Duits Lijntje van vroeger is nu een fietspad van de sporthal naar het Ven. Daar stonden een paar mooie knotwilgen en die staan er nog.” Ook het ‘poelieveldje’ naast het spoor is er nog, maar niet meer zo mooi als in de kindertijd van Adriaan. “We gingen er schaatsen en wilde eendjes uithalen. Er was ook een loop van het poelieveldje naar de visvijver op het Ven. In de visvijver mochten we niet meer komen en toen maakten we een dam in de loop er naar toe en zo vingen we de vissen.”

Uitbreidingsplannen

Opmerkelijk, het huis dat Adriaan zelf bouwde in 1963 staat er ook nog. “Toen we aan het bouwen waren zei wethouder Piet Dobbelsteen. ‘Je komt er maar amper in te wonen, want hier komt de uitbreiding. Maar dat geeft niks’,  zei Piet. ‘Want er komt een autobaan en daar komen allemaal kavels voor klein boerderijtjes en dat is iets voor jullie’. Maar dat is helemaal niet door gegaan.”
Het leven van Adriaan en al de andere oorspronkelijke bewoners van ’t oude Beukelaar ging verder, maar dan op een andere plek. Adriaans boek is dan ook een feest van herkenning voor hen en voor veel andere Veghelaren.

Zaterdag 24 juni om 14.00 uur presenteert Adriaan zijn boek in de Hertoghof aan de Burgemeester Kuyperlaan 6 in Veghel. Het boek is ook te koop bij de boekhandels Schellen en Bek in Veghel en D’n Bakker in Mariaheide. Het kost 17,95 euro.

 

 

Reacties