Column: Jij bent zó jaloers!!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Jij bent zó jaloers!!

Marieke  is hartstikke overspannen. Ze leerde haar man Leo kennen toen die pas gescheiden was. Er waren twee kinderen uit deze relatie.  En ondertussen hadden ze samen ook nog twee kinderen gekregen. Marieke had enorm haar best gedaan om de kinderen van Leo een thuis te geven als ze bij hen waren. Toch was het om de 14 dagen stressvol, want de kinderen waren niet gemakkelijk.

De ex-vrouw (Miranda) van Leo was wat gemakkelijk uitgevallen en dumpte de kinderen nogal eens bij haar Leo en Marieke. Dat stak Marieke enorm. Zij bracht de kinderen normen en waarden bij, terwijl hun moeder ging flierefluiten.

Voor Leo lag het anders: hij was blij dat hij de kinderen extra zag. Hij ervoer het gemakzuchtige gedrag minder als “dumpen” en ook als doktersbezoek of tandartsbezoek aan de orde waren, probeerde Miranda daar Lep mee op te zadelen. Dat vond hij niet erg.

Hij moest daar dan wel vrij voor nemen, terwijl Miranda fulltime thuis was. En ook Marieke werkt nog een aantal uren.

Kortom: Marieke en Leo probeerden samen met hun eigen gezinnetje iets leuks te doen, maar veel van zijn vrije dagen moesten worden opgeofferd voor doktersbezoek, tandartsbezoek, etc., terwijl Miranda dat toch ook gemakkelijk moest kunnen.

Als Marieke er iets van zei, was  zijn standaardreactie: “jij bent zó jaloers!!” En hoewel ze heus wel begreep dat hij er anders in stond, liep ze inderdaad vaak met voelsprieten uit, en zag ze vaak al aankomen dat er weer zo’n “opdracht” van moeder aankwam….. En Leo had al ja gezegd voordat hij erover nagedacht had.

Uiteraard was het belangrijk dat Leo meer begrip had voor de ergernissen van Marieke.

Na één gesprek hadden ze bovendien een strategie die beter werkte. Marieke vond het heel fijn maar vanwege haar grote spanning, kon ze er geen vertrouwen in hebben dat dit beter werd. Daarom werd ook gekeken hoe ze kon zorgen dat ze haar spanningen kwijtraakte. Nu (na 3 gesprekken) gaat het heel veel beter.

Nu hebben ze pas over een half jaar een volgend gesprek bij mij, met de afspraak dat zij eerder kunnen komen als het niet goed gaat. Ik verwacht niet dat dit aan de orde zal komen.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen