Frauderende tuinder uit Veghel aangeslagen voor bijna 2 miljoen

Foto: commons.wikimedia.org

Een grote groep tuinders uit Limburg en Brabant hebben de afgelopen jaren 25 miljoen illegale winst behaald. Zo’n 20 miljoen euro voor een familie met meerdere bedrijven. Een tuinder uit Veghel is door de belastingdienst aangeslagen voor bijna 2 miljoen euro.

Producten welke niet verkocht waren, werden later geoogst door goedkope Poolse arbeidskrachten en verkocht aan buitenlandse bedrijven.

Onderzoek Soho

Het onderzoek Soho is een groot onderzoek dat is uitgevoerd door de Dienst Opsporing van de ISZW. Het onderzoek richtte zich op de 69-jarige directeur van de buitenlandse bedrijven en daarnaast op de in totaal 16 tuinderbedrijven in Noord-Brabant en Limburg, die gebruik maakten van de constructie die vermoedelijk door de 69-jarige hoofdverdachte is bedacht. De tuinders zijn grote leveranciers van aardbeien, frambozen, asperges en champignons.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de tuinders hun oogst ‘op stam’ (dus voordat het geoogst is) via een Nederlands bedrijf verkochten aan buitenlandse bedrijven. Op het moment dat de oogst rijp was voor de pluk, werd deze door buitenlandse (veelal Oost-Europese) arbeiders in dienst van een uitzendbedrijf in Polen, geoogst. De oogst werd vervolgens op een veiling verkocht. De opbrengst van de veiling zou via Luxemburgse rekeningen naar de directeur van de buitenlandse bedrijven zijn gegaan. Hij zou de tuinders de op grond van de in de ‘oogst-op-stam-contracten’ overeen gekomen prijzen ‘wit’ hebben uitbetaald. De gemaakte loonkosten van de arbeiders die de oogst hadden geplukt, werden hierop ingehouden. De meeropbrengst van de veiling – dus het verschil tussen de vooraf vastgestelde prijs bij verkoop oogst op stam en de uiteindelijke opbrengst van de oogst op de veiling- zou vervolgens ‘zwart’ zijn doorbetaald aan de tuinders. Dit deel werd niet in de Nederlandse administratie van de tuinders geboekt en volgens het OM op die manier uit het zicht van de fiscus gehouden. Er werd geen belasting over afgedragen. De schatkist is zo benadeeld voor vele miljoenen euro’s.

Dagvaarding en transacties

Het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt bij alle tuinders ontnomen. Het gaat in totaal om 25.164.664 euro.

De 16 Noord-Brabantse en Limburgse tuinderbedrijven uit het fraudeonderzoek hebben een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie aanvaard. De transactie bestaat voor 12 tuinders uit een werkstraf van 120 uur en bij zes tuinders uit een werkstraf van 110 uur. Eén tuinder voert een werkstraf van 60 uur uit.

De tuinder uit Veghel moet € 1.965.515,55 terugbetalen en krijgt een werkstraf van 120 uur.

Het OM ziet dit als een passende afdoening.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen