Column: De hel die “scheiding” heet

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

De hel die “scheiding” heet

Op 8 september is het de jaarlijkse dag van de scheiding. Niet bepaald iets om feestelijk over te zijn. Scheidingen zijn heftig, ook wanneer het allemaal in redelijke harmonie verloopt. Zeker voor de kinderen. Onlangs werd ik benaderd door een forumbeheerder. Een meisje van 14 had een treurig berichtje op het forum geplaatst.

Haar ouders waren al enkele jaren gescheiden, het meisje was blij als ze naar haar vader ging, en was ook weer blij als ze naar haar moeder ging. Ze voelde zich welkom en fijn bij hen allebei. Maar de vakanties noemde het arme kind “een hel”. Ze wilde het verbergen voor haar ouders maar ze moest dan telkens huilen.  Ook terwijl ze het berichtje typte moest ze huilen….

Want als ze langere tijd bij haar vader was miste ze haar moeder, en als ze langere tijd bij moeder was, miste ze haar vader. Ze zei daar nooit wat over tegen haar ouders, want ze wilde niet dat ze bezorgd waren.

Hoewel ik eigenlijk zelden met kinderen werk, heeft betrokkene mij het bericht  laten lezen en mij gevraagd of ik hierop wilde reageren. Zoiets doe ik altijd, ook al ken ik het kind niet en al is het aan de andere kant van Nederland. Ik heb het meisje wat tips gegeven (o.a. uitgelegd dat haar ouders dit waarschijnlijk wel zouden begrijpen en haar daarbij zouden willen helpen, en dat ze het misschien beter maar kon vertellen). Om dit soort dingen te voorkomen zou ik ouders beter willen informeren.


Samen met een collega heb ik dan ook besloten een Facebookgroep #dtv (durftevragen) voor gescheiden ouders aangemaakt om GRATIS en ANONIEM uw vragen te stellen. U stuurt de vraag naar ons, wij zetten de vraag en het antwoord (anoniem) op Facebook, zodat iedereen mee kan lezen en ervan kan leren. Het is een besloten groep, dus u ziet wel wie er lid is van de groep, maar verder hoeft u niets te doen.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen