Veghel Kermis in teken van vieren en herdenken

Foto: stgkv.nl

De afgelopen maanden heeft de stichting Kermissen gemeente Veghel hard gewerkt aan de tweede editie van de bevrijdingskermis in Veghel.

Vieren en herdenken van onze vrijheid, dat is het thema van de kermis in Veghel.

In september 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door de geallieerden. Via de Hell’s Highway rukten zij vanuit operatie Market Garden op van de Belgische grens tot aan Arnhem. Het thema bevrijding staat hierbij centraal. Zo wordt de Veghelse kermis opgesteld op de historische route in het hartje van Veghel, namelijk in de Hoogstraat en op de Markt.

Attracties

35 Attracties staan er dit jaar opgesteld op het kermisterrein in Veghel. In totaal 9 (Achtbaan, Breakdance, Polyp, Cake Walk, Bank, Schommel, Booster, Autoscooter en Rups) vallen onder grootvermaak. Daarnaast zijn er 8 attracties in de categorie kinder/familievermaak, 11 behendigheidsspelen en 7 zogenaamde foodkramen.

 

De kermis vindt dit jaar plaats van vrijdag 15 tot en met woensdag 20 september. Naast al het kermisgeweld wordt er ook aandacht geschonken aan de bevrijding, dit jaar 73 jaar geleden.

The Klondikes

Samen met de stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van diverse kermissen binnen de gemeente Meierijstad organiseren The Klondikes een groots Market Garden Airborne evenement in Veghel. Het doel is om de bevrijding te herinneren en herdenken. Re-enactors zijn gekleed als Amerikaanse parachutist of Nederlands verzetsman uit de oorlogsjaren. Ook kleden zij diverse locaties uitgebreid aan en rijden in historische militaire voertuigen. Er wordt een toen en nu blik gegeven van het jaar 1944. Het programma is spannend en indrukwekkend en brengt de herinnering dichterbij. Bezoek bijvoorbeeld een commandopost, radiopost of veldziekenhuis zoals die er tijdens Market Garden uitzag. Beleef de bevrijdingskermis en er is nog veel meer..

Vrijdag 15 september:
– Diverse scholen bezoeken het WO 2 centrum van Veghel.

Zaterdag 16 september:
– WO 2 voertuigen tijdens de 40 kilometer rondrit (9 t/m 13 uur) en ’s-middags static display in Veghel;
– Re-enactment displays in het omgetoverde WO 2 centrum van Veghel;
– Bevrijdingskermis Veghel voor jong en oud.

Zondag 17 september:
– Flyby door Koninklijke Luchtmacht;
– Re-enactment displays in het omgetoverde WO 2 centrum van Veghel;
– Bevrijdingskermis Veghel voor jong en oud;
– Parachute dropping Eerde (18 uur) en ceremonie Eerdse molen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen