Zondag heeft Veghel een KEIZER…of een Koning bij het Gilde

Foto: Sint Barbara Gilde

Jaarlijks op de derde zondag van september, kermiszondag dus, heeft het Sint Barbara Gilde van Veghel het met tradities omgeven Koningsschieten op het Gildeterrein aan de Vorstenbosscheweg op het programma staan.

Dus 17 september is het zover. De huidige koning van het Gilde, Paul Wonders, wordt ‘s-morgens al rond 9 uur thuis met echtgenote Annemieke, door het Gilde opgehaald en naar de Lambertuskerk begeleid door het hele Gilde. Daar zal de vaandrig, Mark Callaars het grootste vaandel van het Gilde draaien.

Na een speciale Gildemis wordt voor de kerk de Vendelhulde gebracht door de vendeliers, begeleid door de trom van de hoofdtamboer, Frank-Jan van Zutphen.

Herdenking van de Bevrijding bij het monument bij villa Klondike

Behalve een overweging van de burgemeester van Meierijstad, kranslegging, koraalmuziek en de trompettaptoe van de Harmonie zullen de vlaggen van het bevrijde Nederland en de bevrijder Amerika wapperen als eerbetoon aan alle bevrijders.

Het Gilde, vaandrig Callaars, brengt de groet met de vaan.

Koningschieten ( of toch Keizer ..? ) vanaf 15.00u op het Gildeterrein

Aangezien Paul Wonders al 2 jaar op een rij Koning is geworden zal hij nu mogelijk zichzelf tot Keizer kunnen schieten. Een tiental andere Gildebroeders zullen echter ook proberen zich tot Koning te schieten. Dan is er weer een nieuwe Koning voor het Gilde maar niet een Keizer. Dat zou nu voor het eerst kunnen gebeuren.

Spannend…maar we zullen het moeten afwachten. Die middag veel tradities

Over tradities als het “vrijen van de schietboom” door de burgemeester en andere tradities hebben we al eens geschreven, maar de aanwezigen zullen door André Velthausz op de hoogte worden gehouden.

Kortom een aantrekkelijk programma om bij te wonen. Welkom !

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen