Watercrassula aangetroffen ’t Hurkske in Erp

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Het IVN, afdeling Veghel heeft Watercrassula aangetroffen in de poel met de vlonderbrug in bosgebied Het Hurkske. Watercrassula is een uitheemse plant die hier gezien wordt als een ongewenste invasieve exoot. Deze week is gestart met de verwijdering van de plant. Gedurende de werkzaamheden is het familiepad met de vlonderbrug afgesloten. Er is een tijdelijk alternatieve route voor wandelaars.

Uitheemse plant

De Watercrassula groeit in water en oevers, woekert enorm en kan in natuurgebieden door zijn groeikracht alle andere planten onderdrukken. Ook aanwezige waterdieren zoals amfibieën komen hierdoor in de verdrukking. Bosgebied het Hurkske is een amfibieën kerngebied. Er komen van oudsher veel soorten voor en er is daarom fors geïnvesteerd in de aanleg van poelen in het gebied. De Knoflookpad, de Kamsalamander, de Alpenwatersalamander, de Kleine
watersalamander, de Groene kikker, de Poelkikker, de Bruine kikker en de Gewone pad zijn soorten die in het gebied voorkomen. De Watercrassula vormt een bedreiging voor de amfibieënpopulatie.

Brug

Het werk wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer die ervaring heeft op gebied van verwijderen van Watercrassula. De aanwezige vlonderbrug was al enige tijd afgesloten, vanwege een slechte staat, en zal nu meteen volledig verwijderd worden. Dit is ook noodzakelijk om de aanwezige Watercrassula goed te kunnen verwijderen. De alternatieve tijdelijke route gaat over een onverharde ondergrond en is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Op locatie worden de bezoekers door middel van borden geïnformeerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen