Enthousiast studententeam Avans Den Bosch wint automatiseringswedstrijd Actemium

Foto: Yvonne Haerkens Marketing & Communicatie Actemium

Het thema was ‘Let’s get moving’. En dat was precies waar de Actemium Automation Award op 12 oktober 2017 om draaide. De ingrediënten? Gedreven studenten, innovatieve challenge partners en juryleden die vanuit jarenlange praktijkervaring weten hoe je automatiseringsprojecten aanvliegt. Team YEAH (Young Enthusiastic Automationeers) van Avans Den Bosch was het meest succesvol in haar aanpak van de opdrachten en sleepte de eerste prijs in de wacht.

Teams Otje & The Guys van Hogeschool Utrecht en The Femmies van Fontys Eindhoven bekroonden hun deelname met respectievelijk een tweede en derde plek. Het was de tiende keer dat Actemium de automatiseringswedstrijd in haar Edulab in Veghel organiseerde. Afzwaaiend juryvoorzitter Willem van der Bijl plaatste het event in historisch perspectief én blikte kort vooruit op de toekomst van het vakgebied en het event.

De uitdagingen van industrie 4.0

Net als Peter van den Berg, docent en begeleider van het winnende team, en jurylid Jos Wubben was Willem van der Bijl er vanaf de eerste editie van de Actemium Automation Award bij. Van der Bijl: ‘De industrie ontwikkelde zich sinds de eerste industriële revolutie van mechanisatie en elektrificatie naar digitalisering en digitale integratie. De huidige generatie studenten staat midden in de vierde industriële revolutie. In industrie 4.0 draait het steeds meer om big data en de uitwisseling en integratie daarvan. Met kennis en hulpmiddelen als bijvoorbeeld smart glasses en drones moeten deze studenten straks de vertaalslag gaan maken van data naar waardevolle informatie.’ Volgens Van der Bijl heeft dat ook gevolgen voor de Actemium Automation Award: ‘De challenges zouden in de toekomst nog meer moeten aansluiten op de smart kant van apparatuur. En bovendien moeten appelleren aan de creativiteit die daarbij nodig is.’

‘Werk projectmatig en beheer je tijd’

Ook voor de studenten had Van der Bijl nog een juryadvies. ‘We zagen dit jaar weer heel betrokken, maar soms ook erg nerveuze strijders. Ze gingen er vaak vol in, maar dat was soms ook hun valkuil. Natuurlijk heb je kennis nodig om een opdracht goed te volbrengen. Maar goed lezen, samenwerking, een projectmatige aanpak en time management zijn minstens zo belangrijk.’

 

Reacties

Cookieinstellingen