Column: Samen een kindje erbij…

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Samen een kindje erbij…

 

John en Mariëtte hebben allebei een kind uit een eerdere relatie. John ziet zijn dochter slechts 1x per 2 weken. Hij heeft hier veel verdriet van gehad. Mariëtte heeft een goede omgangsregeling met de vader van haar kind. Als Mariëtte weer zwanger is zijn ze blij: een kindje erbij!

Nu is het kindje 6 jaar en is de roze wolk verdwenen. Om hun jongste kind hebben ze hoogst zelden ruzie, om de kinderen die er al waren des te meer. John is erg betrokken bij haar zoon, misschien nog wel meer omdat hij zijn eigen oudste zo weinig ziet. Hij beseft dat hij geen vader is maar hij wil toch graag een positieve rol spelen in het leven van de jongen.

Ze krijgen er steeds ruzie over, Mariëtte reageert erg gevoelig als het gaat om kritiek op haar zoon. De kritiek die John is vrij onschuldig: de zoon reageert er prima op, zelfs nu hij in de puberteit is. Maar voor Mariëtte komt het aan als een mokerslag.

Een tijd lang zijn we bezig met uitzoeken waar haar pijn precies zit. Uiteindelijk komen we erachter: ze is kritisch over haar eigen functioneren. Kritiek van buitenaf komt daardoor verhevigd binnen.

Ik vraag aan John of hij haar een goede moeder vindt. Hij antwoord dat zij een tópmoeder is, dat zij er altijd in slaagt om met grapjes en gekkigheden de kinderen te laten lachen. Als ik haar aankijk komen de tranen. Zij had zich al die tijd door hem bekritiseerd gevoeld  in haar moederschap.

De sfeer in het hele gesprek verandert, de verwijten over en weer stoppen. Ze proberen niet langer elkaar vliegen af te vangen, hoeven geen gelijk meer te krijgen, luisteren beter naar elkaar.  Niet dat alles nu opgelost is, maar het begin is gemaakt.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen