Column: Ik sta wel op straat als er problemen van komen …

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Ik sta wel op straat als er problemen van komen …

Het stel heeft al jaren problemen. Meneer is destijds bij zijn vriendin ingetrokken, omdat 2 huizen toch wat begrotelijk werd. Hij had een mooi ruim huis, maar voor zijn vriendin was het geen optie om te verhuizen, omdat ze haar kinderen niet wilde onttrekken aan hun omgeving. Als ze bij hem in zou trekken betekende dat verhuizing naar een andere woonplaats. En een andere woonplaats betekende andere scholen, andere clubs, andere vriendjes en vriendinnetjes. De impact leek haar te groot voor haar kinderen.

Mevrouw woonde met haar kinderen in een oud huis, waarbij er steeds problemen waren in de winter. Het was niet geïsoleerd, zelfs als de temperatuur van de verwarming hoog stond, was het nog vaak koud. En zij had pubers. En wat doen pubers vaak? Juist: deuren open laten staan.

Ze konden blijven roepen “Deur dicht!!” tot ze een ons wogen, steeds weer ging er een deur open en maar heel af en toe werd die ook meteen gesloten. De winterperiode was daarom altijd lastiger en vaker conflictueus dan de zomer. Maar er was meer dat hem dwars zat.

Zijn vriendin had het huis op haar naam, en wilde niet dat hij bijdroeg aan de hypotheek. Er stond niets beschreven. Dat was nooit echt een probleem geweest, maar nu er ook wat andere dingen scheef zaten, begon hij zich vaker ongerust te maken.

Hij had een jaar geleden al voorgesteld het huis te verbouwen en hem mede-eigenaar te maken, maar dat wilde mevrouw niet. Tegelijk irriteerde het haar ook dat hij zo vaak over de slechte staat van het huis mopperde. Zij voelde zich door hem beschuldigd: ik heb mijn huis verkocht aan jou.

Hierover ontstonden ruzies en dan liep het helemaal mis. Dat gaf dan voor hem aanleiding tot nog meer zorg: dadelijk kan ik vertrekken en heb ik geen woning … Maar zo ver kwamen ze nooit dat dit allemaal op tafel kwam. Bij mij kwam het wel op tafel en bleek dat zij vooral onzeker was over de vraag of ze hem wel verdiende …

Kortom: het gesprek kreeg een heel andere wending, waardoor ook andere oplossingen en mogelijkheden zichtbaar werden. Hierover misschien een andere keer meer.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen