Sint met groot gevolg naar Veghel

Foto: Stan Pittens

Meer dan 200 Pieten vergezellen Sinterklaas zondag 19 november bij zijn intocht in Veghel. Daags na de landelijke intocht in Dokkum meert de kindervriend om 13.30 uur met zijn privéschip ‘de Spanje’ aan in de haven van Veghel. Vele duizenden kinderen verwelkomen daar met wapperende vlaggetjes de goedheiligman.

De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop allerlei soorten pieten staan. Voor de veiligheid van de pieten en de kinderen reist ook de speciale PietenReddingsBrigade (PRB) mee. Om de binnenkomst van de Sint goed voor te bereiden zijn er vanaf 12.45 uur allerlei activiteiten in de havenkom. De presentatie is weer in handen van Eileen Goes. Samen met de kinderen zingt zij liedjes, volgt ze de gebeurtenissen in de haven en wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Sint.

Allerlei Pieten

In Veghel heeft de intocht van Sinterklaas in de loop der jaren nog niets van zijn oude glorie ingeboet. De ontvangst is traditiegetrouw groots. Op de boten bevinden zich allerlei soorten Pieten. Er zijn motor-, fiets-, vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, EHBO-, kado-, vlaggetjes- en pakjespieten en nog veel meer! Natuurlijk klinkt er veel muziek vanaf de boten. Ook Sints’ huiskamerorkest ‘De Frisselnoten’ is weer van de partij! Bovendien is er een heus accordeonpietenorkest dat bij de kinderen langs gaat om te testen of ze alle Sinterklaasliedjes nog kennen. Om het publiek vooraf in de Hoogstraat te vermaken klinken er Sint-deuntjes uit een heus draaiorgel.

Voordat de Sint voet aan wel zet, wordt hij verwelkomd door de voorzitter van het Sint Nicolaas-comité, Mies Jonkers en burgemeester Marcel Fränzel. Aan de Zuidkade stapt de kindervriend op zijn trouwe schimmel Amerigo voor een ritje naar de Markt. De route loopt via de Hoogstraat naar de Markt. In de kleurrijke stoet rijden onder meer Motorpieten, een Pietentreintje, Pieten op gekke fietsen, Acrobatenpieten, Pieten op skates, Pieten op quads én de kleurplaatpieten mee.

Ontvangst Markt

Op het bordes van Het Raadhuis wordt de Spaanse bisschop rond 15.30 uur officieel verwelkomd door loco-burgemeester Jan Goijaarts. Vervolgens gaat de goedheiligman naar de tent om handjes te schudden. De Pieten, Pietenbands, een draai- en zweefmolen zorgen ondertussen voor het vermaak. Ook kan er een ritje worden gemaakt door het centrum met de speciale Pietenexpress. Opstappen kan bij de halte voor Het Raadhuis.

Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 9 jaar krijgen een (gratis) traktatie, tegen afgifte van het bonnetje dat ze bij de huis-aan-huis-collecte hebben gekregen. Het zakje snoep kan worden afgehaald bij de speciale kraam op de Markt. De bonnetjes zijn tegen een geringe vergoeding ook te koop aan de haven en op de Markt.

Om 17.00 uur zijn de activiteiten afgelopen en gaat Sint uitrusten van alle belevenissen.

 

Reacties

article
7969
Sint met groot gevolg naar Veghel
Meer dan 200 Pieten vergezellen Sinterklaas zondag 19 november bij zijn intocht in Veghel. Daags
https://meierijstad.nieuws.nl/2017/11/13/sint-groot-gevolg-naar-veghel-2/
2017-11-13T15:32:35+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/11/13153042/IMG_7267.jpg
Sint, Sinterklaas, Veghel
Nieuws