Column: Mam … ga toch scheiden

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Mam … ga toch scheiden

Kinderen willen eigenlijk nooit dat hun ouders gaan scheiden. Als je dus een dergelijke uitspraak van je kinderen hoort, betekent dat wel dat er iets aan de hand is. Kinderen willen vaak een van de ouders (meestal de in hun ogen “zwakste partij”) beschermen. Vaak is dat de moeder, soms ook de vader.

Maar in dit geval ging het om bescherming van de moeder. Moeder werd regelmatig door vader op de ziel getrapt en ondanks pogingen van moeder om dit te bespreken was het hem onvoldoende gelukt dit te veranderen. En soms ook waren zijn ongenuanceerde opmerkingen ook gericht tegen de kinderen, die dat uiteraard ook niet leuk vonden.

Deze moeder zag geen andere uitweg meer dan inderdaad uit elkaar te gaan, hoewel ze wel zag dat haar man zijn best deed om te veranderen. Maar ze dacht dat ze haar kinderen tekort deed door bij haar man te blijven. En soms was ze het zelf ook zat.

Zo kwamen ze bij mij terecht. De botte opmerkingen van vader hadden wel ergens mee te maken, die kwamen niet uit de lucht vallen. Ook daar hebben we over gesproken. Maar ook over de mogelijkheid om ook positieve dingen uit te spreken. En niet alleen complimenten te geven, en leuke grapjes maken, maar zelfs de eigen kwetsbaarheid niet schuwen.

Want ook deze vader wilde een goede band met zijn kinderen. Hij vroeg aan mij hoe hij met zijn kinderen beter kon omgaan. Natuurlijk had ik daar tips voor, maar het kan ook zo weldadig zijn voor de kinderen, als ze bemerken dat je het niet zo slecht bedoelt. En dat je het zo graag anders zou willen. Dat je bereid bent om te leren.

Ik heb ook met de gezamenlijke kinderen gesproken, zodat ze al hun boosheid over hun vader (en hun moeder) eens konden uiten. Daarna hebben we besproken dit in een gezinsoverleg met de ouders erbij te bespreken. De kinderen hebben dat gedaan en nu heeft het gezin een goede band.

Vader is daarnaast nog aan een persoonlijke therapie elders begonnen. De kinderen varen er wel bij, en moeder voelt zich een stuk beter. Ik heb haar nog enkele keren apart gesproken om haar weerbaarder te maken wanneer vader weer botte opmerkingen maakte.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen