4 Nieuwe en jonge Gildebroeders versterken het Sint Barbara Gilde Veghel

Foto: Sint Barbara Gilde Veghel

Zoals bekend helpen de Veghelse Gildebroeders en zusters volop mee bij de onlangs geopende Veghelse ijsbaan op de Markt. Bij de opening vorige week trokken enkele jeugdige Gildebroeders zelf ook de schaatsen aan en zwierden even later over de ijsbaan. Mooi om te zien in hun historische Gildekleding.

Maar zaterdag j.l. was alle aandacht voor het Barbara feest, de beschermheilige van het Veghelse Gilde.

In de Lambertuskerk klonk de ‘eed van trouw’ van 4 nieuwe Gildebroeders

Dit weekend ging alle aandacht echter even naar de 4 nieuwe Gildebroeders voor het Veghelse Gilde. Zij kregen na de ‘eed van trouw’ hun Gildehoed van de Koning Michel van Lieshout en Staande Deken Henk Maurix.

Erwin Oonk, vader van een leuk gezin met 2 leuke meiden gaat bij het Gilde verder als tamboer en kruisboogschutter. Vader Jos Geurden werd in de Lambertuskerk aangenomen als lid en vendelier van het Gilde. Heel bijzonder was natuurlijk dat hij met zijn 2 zonen, Diaro en Moreno Geurden, een tweeling, toe trad. Beide zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs in Veghel en zij willen verder als vendelier en tamboer. Met hun vader doen ze ook mee aan de wedstrijdcompetitie kruisboogschieten. Trouwens met de kruisboog van opa, een Gildebroeder, die helaas vorig jaar overleed.

De naamdag van de beschermheilige Barbara wordt jaarlijks gevierd

De heilige Barbara wordt al vanaf de Middeleeuwen vaak gekozen als patrones en beschermheiligen van Gilden en beroepsgroepen met gevaar en onstuimige situaties: mijnwerkers en brandweerlieden bijvoorbeeld. Ook in de oorspronkelijke oude middeleeuwse kerk in Veghel was al een aparte plaats voor haar gemaakt door de Broederschap.

Na de bijzondere bijeenkomst in de Sint Lambertuskerk, waar ook wethouder Jan Goijaarts en zijn vrouw namens het Gilde van Meierijstad aanwezig waren, trok het Gilde naar het Gildehuis voor een gezellige feestavond.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen