Column: Vuurwerk en jongeren

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Vuurwerk en jongeren

Heeft u pubers in huis? Zij willen knallen. Ze kennen alle namen van dat spul uit hun hoofd, weten precies hoe al die knallers heten. Dat onthouden ze wél, terwijl woordjes leren op school te moeilijk te  onthouden zijn….. het is maar wat je graag wílt onthouden

Misschien is het volgend jaar niet meer toegestaan, en hoewel wij ook een huisdier hebben dat bang voor vuurwerk is, heb ik het nooit problematisch gevonden. Maar tegenwoordig is er veel illegaal vuurwerk op de markt, wat erg gevaarlijk is, en ieder jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Afgerukte vingers, blindheid, ogen verliezen. En dat voor een avond lol!!

Natuurlijk kunt u uw kind verbieden om vuurwerk af te steken. Maar dan heb je er geen zicht meer op, want ze doen het meestal toch! Praat er daarom over en maak afspraken: geen illegaal vuurwerk en nooit naar mensen of dieren gooien. Gebeurt dat toch, dan onverbiddelijk het vuurwerk vernietigen en naar de milieustraat, ongeacht hoeveel het gekost heeft.

Nellie Timmermans

Als je dit tevoren zegt heb je grote kans dat je puber zich daar aan houdt, tenminste als zij weten dat je dit soort dreigementen ook uitvoert. Loze dreigementen werken nooit. Als je regelmatig dreigt met een straf die je niet uitvoert, dan heeft het weinig zin.

Verder wil je graag dat ze beschermd worden. Voor veiligheidsbrillen en dat soort zaken hebben de jongelui zélf geen geld over, want dat gaat af van het knalbudget. Koop daarom dit soort materiaal zelf en geef het hen. Je wilt ze tenslotte beschermen.

Maar hoe dan ook: ik wens u een fijne jaarwisseling en de allerbeste wensen voor 2018.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen