Boekpresentatie ‘Jongens van de Corridor’

Foto: Meike Boertjes | Bibliotheek Veghel

Zondagmiddag 21 januari presenteren Jos Straathof en Twan van den Brand in Bibliotheek Veghel het boek De jongens van De Corridor. Tijdens de boekpresentatie vindt ook een interview plaats met twee groepsleiders: Martien Vissers uit Erp en Joep Adank uit Heeswijk-Dinther.

Penitentiair Trainingskamp De Corridor werd in mei 1967 geopend in het Brabantse dorp Zeeland. Het was een experiment in het gevangeniswezen dat vanuit de hele wereld belangstelling trok. De Corridor gold als de meest open gevangenis van Nederland. Er waren geen cellen, maar kamers. Tralies ontbraken. Ontsnappen was onmogelijk: je liep gewoon weg. De jongens sportten, werkten in het bos, speelden Zwarte Piet op de lagere school, liepen stage en deden buiten de deur werkervaring op. En elke dag waren er confronterende groepsgesprekken over hun gedrag.

Over de auteurs

Twan van den Brand (1958) is onderzoeksjournalist. Hij was correspondent in Berlijn en adjunct-hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad. Jos Straathof (1959) is filosoof en journalist. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Eerder werkte hij voor verschillende kranten, en was onder meer adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

Interview met twee groepsleiders

Tijdens de boekpresentatie worden twee groepsleiders geïnterviewd. Martien Vissers komt in 1974 via via als groepsleider bij De Corridor binnen. Hij maakt carrière: teamleider, hoofd begeleiding, adjunct-directeur, ook even in Grave. De Corridor was een goed nest, volgens Vissers. Laag ziekteverzuim, mogelijkheden om je te ontwikkelen, personeel dat een hecht groep vormde.
Joep Adank komt in 1986 De Corridor binnen, nadat hij even leraar lichamelijke opvoeding op het Zwijsen College in Veghel is geweest. Hij wordt na vijf jaar afdelingshoofd, snuffelt even aan een managementtraject in Den Haag om uiteindelijk via Grave in de gevangenis in Vught te belanden, als plaatsvervangend directeur. De Corridor? Dat was het dorpje van Asterix en Obelix, aldus Adank.

De lezing begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.bibliotheekmeierijstad.nl of in de bibliotheek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen