Column: Ik durf mijn mening niet te geven….

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Column: Ik durf mijn mening niet te geven….

Sommige mensen hebben overal een mening over en roepen die al voordat deze goed is uitgekristalliseerd. Voor iedereen die het weten wil (en ook voor degenen die het niet willen weten) verkondigen zij hun mening, dringen deze op aan anderen, weten àlles zeker. Ego in actie…

Maar uiteindelijk is dat niet meer dan een mening…. Het is niet “de”waarheid (voor zover die al bestaat). Toch kunnen sommige mensen zo overtuigd zijn van hun verhaal dat ze dingen poneren als de waarheid en geen tegenspraak dulden.

Het valt niet mee om met deze mensen een goed gesprek te hebben, zeker niet als je het oneens bent met het verhaal in kwestie. Mensen die niet zo vanzelfsprekend hun mening overal over geven, delven dan het onderspit, terwijl zij mogelijk net zo goed (of beter) hebben nagedacht over “hun waarheid”.

Zoals men zegt over voetbal: als je trainer bent van het Nederlandse elftal heb je 15 miljoen collega’s. Ieder heeft zijn eigen opvatting over een goede opstelling van het elftal.

Om een totaal andere mening geven is soms moed nodig. We zijn allemaal bang voor afwijzing. Maar al die anderen die ook hun mening geven worden toch ook niet afgewezen? Als jouw vriendin een stelling neerlegt waar jij het mee oneens bent, dan blijft zij toch gewoon je vriendin?

We zijn sociale wezens, we zijn bang om er “niet meer bij te horen”, afgewezen te worden. Zélfs als we niet bij de groep willen horen waar we het mee oneens zijn, durven we nog geen afwijkende mening te geven. En zo onthouden we  alle mensen onze waardevolle  (of misschien ook wel eens wat minder waardevolle) gedachten. Deze gedachten zijn soms juist, soms onjuist of het zijn gewoon……gedachten…..

Soms kan de angst om een mening te geven ook te maken hebben met perfectionisme. Als er ook maar iets niet klopt aan mijn mening, dan deug ik niet. Dan ben ik niet perfect. En we weten het allemaal: niemand is toch perfect? Je mag je mening bovendien bijstellen. Er is niks mis mee om aan te zeggen: tja, van die kant heb ik het nog niet bekeken, daar is ook wat voor te zeggen….

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Reacties

article
10532
Column: Ik durf mijn mening niet te geven….
Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/02/09/column-durf-mening-geven/
2018-02-09T12:19:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/03/27004436/photo_2017-01-05_14-11-00.jpg
Column, Nellie Timmermans
Nieuws