Column: In staat tot moord! (over oudervervreemding)

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Column: In staat tot moord! (over oudervervreemding)

Soms zijn mensen aan het einde van hun Latijn. Zo belde een gescheiden vader mij, of ik wat kon doen aan zijn situatie. De moeder van de kinderen deed alles om hem weg te houden bij de kinderen. In het begin van de scheiding werkte ze soms mee als hij de kinderen kwam ophalen, maar werden er ook regelmatig smoezen gebruikt. Nu had hij zijn kinderen al 2 jaar niet meer gezien.

Het is een verschrikkelijk probleem, daarom schrijf ik er zo nu en dan over. Niet omdat ik een gemakkelijke oplossing voor handen heb, maar omdat het zo erg is. André Rouvoet denkt erover om de verstotende ouder te gaan straffen. Ook daar heb ik wel eens aan gedacht, en in sommige gevallen kan dat werken, in andere gevallen is dat niet zo’n beste oplossing. Het belang van de kinderen moet immers altijd voorop staan!

Deze vader belde mij om te vragen of ik hem bij zijn strijd kon helpen. Ik word daar vaker over gebeld. En helaas, dat kan ik zelden. Soms wil de ex-partner nog wel praten, dan kan er nog enige ruimte zijn, maar als dat niet zo is, kan ik niet helpen de strijd op te lossen. Toch kan ik soms in een enkel gesprek iemand wel wat tips aan de hand doen om de ex-partner wat milder te stemmen, zodat er misschien op den duur wat verandert.

Want soms doet de verstoten ouder ook van alles wat de strijd nog verder aanwakkert, en waardoor de verstotende ouder nog verder in de strijd wordt meegezogen. Ik moet er niet aan denken wat dit allemaal met de kinderen doet.

Sommige mensen zijn al 15 jaar of langer in gevecht. Die kan ik soms helpen om er anders over te gaan denken, zelf  anders in het leven te gaan staan. In enkele gesprekken geef ik tips om iets meer afstand te nemen. Dit is dan in de 1e plaats om het leven van de betrokkene zelf te veraangenamen. Een mogelijk bijeffect kan zijn dat daardoor de andere kant ook ontdooit, maar dat is niet het eerste doel.

En dat klinkt natuurlijk niet fijn: geen echte oplossing, aan de andere kant is het toch beter om een beetje meer van het leven te genieten, ook al is er een grote schaduw in dat leven. Liever zou ik die hele schaduw willen wegnemen of willen verwijzen naar iemand die dat wel kan. Gelukkig wordt er veel over nagedacht, nu ook in Den Haag,  dus wie weet komt er ooit een echte oplossing voor dit verschrikkelijke probleem.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen