Cultuurkade en Fabriek Magnifique dagen leerlingen uit met Bizar Bazar

Foto: Cultuurkade Meierijstad

Een apparaat dat kan mixen, roeren, spitse punten maken, filmen en dat op zonne-energie werkt. Of een handig ding om de visite mee te bedienen zonder uit je stoel te komen. Zomaar wat opdrachten die leerlingen van groep 5 en 6 in Veghel kunnen krijgen. Cultuurkade, Fabriek Magnifique, kunstgroep De Compagnie en Phoenix Cultuur werken samen om kinderen uit te dagen en hun uitvindingen te presenteren op de Bizar Bazar die tijdens het festival aan de Noordkade ingericht.

Er doen maar liefst 36 groepen mee aan het project Kunstructeur. De afsluiting vindt plaats op zondagmiddag 8 juli, als de kinderen hun uitvindingen als heuse standwerkers mogen aanprijzen tijdens een speciale veiling.

Bizar Bazar

Fabriek Magnifique wil kunst verbinden met voedsel in alle facetten. Voor 2018 is hiervoor het concept van de Bazar bedacht, de oosterse markt waar geuren en kleuren je bespringen. Naast de Bizar Bazar van de leerlingen organiseert kunstgroep De Compagnie verschillende tentoonstellingen rond dit thema plaats. Zo maakt kunstenares Elvira Wersche mozaïeken met zand uit de hele wereld, in de kleuren van de stapels kruiden op oosterse markten. Designers van Sectie C uit Eindhoven presenteren een ‘Waste’ project waar ze afval hergebruiken en kunstenaar Horst Rickels voegt hier geluid aan toe.

Isaac Dee

Met de kick-off bijeenkomst voor leerkrachten op 21 februari is Kunstructeur 2018 van start gegaan. Kunstructeur draait om ontwerpend leren. Leerlingen krijgen een uitdagende vraag en mogen deze met al hun creativiteit en fantasie oplossen. Dit jaar staat uitvinder van keukendingetjes Isaac Dee centraal. Zijn uitvindingen zijn zo populair, dat hij de vraag niet meer aan kan. Of de kinderen hem alsjeblieft willen helpen met uitvinden. Hij stuurt de mailtjes van zijn klanten door, vol met vragen die de fantasie prikkelen en onalledaagse oplossingen nodig hebben.

Onderzoeken en experimenteren

Voor leerkrachten is ontwerpend en onderzoekend leren vaak een nieuwe manier van werken. Bij de kick off organiseerde Cultuurkade daarom een mini-workshop om te laten ervaren hoe het proces met een uitdagende vraag werkt.

Maarten Coolen (kunstenaar sectie C Eindhoven) nam de aanwezigen mee in het denkproces van een kunstenaar. ‘Het creatief proces is eigenlijk kinderspel en dat moet je zo lang mogelijk proberen vast te houden’. Hij liet met een korte film zien hoe hij via experimenteren met materialen en geluiden de expositieruimte onderzocht.

Ook Elvira Wersche en Horst Rickels gaven een impressie van hun werk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen