Brabant Europese Regio Gastronomie 2018

Foto: meierijstad.nieuws.nl

In 2018 is Brabant de Europese Regio van de Gastronomie. Brabantse ondernemers, regio’s en gemeenten hebben samen een spetterend jaarprogramma samengesteld. We are Food voor professionals en Brabant Celebrates Food voor bezoekers en inwoners.

Tien maanden lang wordt telkens één actueel foodinnovatie thema in de schijnwerpers gezet. In maart is het thema Voedselverspilling. Nederlanders gooien jaarlijks ruim 40 kilogram voedsel per persoon weg. In Veghel is Bob Hutten daar enkele jaren geleden op in gesprongen en kwam met de Verspillingsfabriek. Hier worden reststromen, zoals de ‘kopjes’ en ‘kontjes’ van tomaten, niet weggegooid maar krijgen een tweede ‘leven’. In Veghel worden deze producten verwerkt tot soepen en sappen.

Aan alle scholen van het lager en middelbaar onderwijs wordt een lespakket over verspilling aangeboden. Deelnemende scholen verzorgen een lesprogramma op school en worden uitgenodigd voor rondleidingen in de Verspillingsfabriek en Three-Sixty in Veghel.

Open Dagen

Op 4 en 18 maart kan iedereen een kijkje komen nemen in de Verspillingsfabriek in Veghel. Proeven kan dan natuurlijk ook!

Verspillingsfabriek

Wedstrijd

In het kader van de opening van het We Are food jaar en de Maand van de Verspilling start vanaf vandaag de recepten-met-restjes wedstrijd. Inwoners van Meierijstad kunnen tot en met 25 maart hun lekkerste en meest originele recepten-met-restjes insturen naar [email protected]

Een professionele jury met daarin onder meer wethouder Coby van der Pas, chef-kok Bas van Boxtel van Hutten Catering en Bob Hutten van de verspillingsfabriek beoordeelt de inzendingen. Tijdens een bijeenkomst in de verspillingsfabriek op donderdag 29 maart vanaf 17.30 uur wordt de prijswinnaar van de recepten-met-restjes wedstrijd bekend gemaakt.

Jurylid en wethouder Coby van der Pas: “Wij gooien jaarlijks meer dan 40 kilo per persoon eetbaar voedsel in de kliko. Dat is ontzettend jammer, slecht voor het milieu èn niet goed voor onze portemonnee. De gemeente Meierijstad stimuleert inwoners om bewust en duurzaam om te gaan met voedsel. De recepten-met-restjes wedstrijd vraagt op een positieve manier aandacht voor het tegen gaan van voedselverspilling. Een prachtig initiatief. Ik daag onze inwoners van harte uit om mee te doen.”

Dit jaar staan in Meierijstad tal van activiteiten en evenementen op de rol. Kijk op www.brabantcelebratesfood.com voor meer informatie over het programma.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen