Column: Assertiviteit is ook goed voor je relatie en je gezin!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Column: Assertiviteit is ook goed voor je relatie en je gezin!

Ook bij relatieproblemen komt assertiviteit  (of liever het gebrek daaraan) vaak aan de orde. Meestal denken mannen dat zij best assertief zijn, omdat zij zeggen waar het op staat. Soms doen ze dat inderdaad op een assertieve manier, maar vaak zie je bij mannen eerder de agressieve manier van hun grens aangeven.

Een partner zegt: “ik vind het vervelend om ’s avonds nog alle glazen en kopjes op te moeten ruimen….wil iedereen zijn of haar eigen spullen in de vaatwasser zetten?”  Maar wat gebeurt er vaak in dezelfde situatie?

Mevrouw zucht diep en zegt “Ik zal de rotzooi wel weer opruimen!”. De rest van het gezin voelt vaak de irritatie die hieruit spreekt, beseft misschien ook wel dat men zelf de rommel had kunnen opruimen, voelt zich schuldig en zegt (meestal) niets.

Het hele gezin heeft er last van: mevrouw die zich als slaafje behandeld voelt, maar ook de overige gezinsleden zijn niet blij. Het is nl. een verwijt waar je niet op kunt reageren. Daarom is het goed als je niet wacht tot het een irritatie is, maar gewoon de mededeling doen dat je graag wilt dat men helpt.

Want meestal is het geen onwil om de spullen niet op te ruimen….men heeft het soms niet eens gezien! Of misschien was men wel van plan de boel op te ruimen.

Relatieproblemen maar ook diverse andere problemen hebben ook vaak veel te maken met de manier waarop men communiceert. Vandaar dat ik op 22 maart een themabijeenkomst organiseer.

Nellie Timmermans

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen