Column: Assertiviteit is niet altijd alleen maar “nee” zeggen

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Column: Assertiviteit is niet altijd alleen maar “nee” zeggen

We denken dat assertiviteit vaak een kwestie is van “nee”zeggen. Maar je kunt alleen “nee”zeggen als je tegen iets anders “ja”kunt zeggen.

De negatieve benadering van assertiviteit is “nee” zeggen, maar je kunt even goed zeggen waar je “ja” tegen wilt zeggen.  Als je kind thuis wil blijven van school kun je “nee”zeggen maar je kunt ook zeggen: “Ik vind het belangrijk dat je je goed ontwikkelt en dat je kansen krijgt en daarom wil ik dat je naar school gaat”. Je zegt dus “ja” tegen het naar school gaan van je kind en je zegt “nee” tegen de wens om thuis te blijven.

Deze “ja” is vaak veel beter  te accepteren dan een “nee”. Mensen die heel gemakkelijk “nee” kunnen zeggen (wil jij boodschappen voor mij doen? – Nee doe het zelf maar), worden vaak als lomp betiteld.  Maar je kan ook ja zeggen tegen jezelf, waardoor het nee beter geaccepteerd wordt.

Je zou bv. kunnen zeggen: Ik moet niet teveel sjouwen, dat is niet goed voor mij, en daarom vraag ik je om zelf je boodschappen te doen. Dat klinkt heel anders, heel redelijk en je zegt vooral wat je wél wilt, i.p.v. wat je niet wilt.

Assertiviteit is vaak veel meer “ja”zeggen tegen jezelf, dan “nee”zeggen tegen de ander. Dus ik wil assertiever worden en vaker “nee” kunnen zeggen zou je kunnen ombuigen in “ja”zeggen tegen jezelf!

Nog mooier is het om eerst ja tegen jezelf te zeggen, dan de “nee” duidelijk overbrengt en daarna een voorstel doet om het probleem op te lossen (een ja met een vraagteken).

Je hoeft niet alles in een keer te kunnen, als je al leert om meer ja tegen jezelf te zeggen, wordt het nee voor de ander vanzelf duidelijker. Het is echt te leren.

 

Nellie Timmermans

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Reacties

article
11460
Column: Assertiviteit is niet altijd alleen maar “nee” zeggen
Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/03/11/column-assertiviteit-is-altijd-alleen-nee-zeggen/
2018-03-11T14:45:32+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/03/27004436/photo_2017-01-05_14-11-00.jpg
Column, Nellie Timmermans
Nieuws