Column: Assertiviteit gaat om behoeften serieus nemen…

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Column: Assertiviteit gaat om behoeften serieus nemen…

Ieder mens heeft algemene fundamentele menselijke behoeften:

  • veiligheid of overleven
  • voedsel, drank en andere eerste levensbehoeften
  • een sociaal netwerk en liefde
  • respect en zinvolheid
  • vrijheid en grip op het eigen leven

Als mensen het idee krijgen dat hier niet aan voldaan wordt kunnen ze boos worden (agressief) of zich terugtrekken in zichzelf (depressief). Mensen die zich alsmaar boos voelen líjken misschien wel assertief, maar zijn dat in wezen niet. Daarom is assertiviteit ook voor veel mensen zo belangrijk.

Als mensen zich onveilig voelen gaan ze vechten, vluchten of bevriezen. Bij assertiviteit is dat hetzelfde maar milder: boosheid en ruzie maken (i.p.v. vechten voor je leven), terugtrekken en zwijgen (i.p.v. vluchten en bevriezen).

Ieder mens wil gewaardeerd worden door anderen (respect van anderen) maar ook zelf voelen dat hij een zinvol leven leidt. Zinloosheid maakt het leven leeg, maakt het leven saai. Ik denk dat ook daarom veel mensen teveel voor anderen doen (omdat ze dan denken dat hun leven zin heeft).

Nellie Timmermans

Er is niks mis mee om iets voor anderen te doen, en het kan je leven zin geven om iets te doen voor anderen. Als het maar niet ten koste van jezelf gaat, want uiteindelijk raak je dan teleurgesteld en word je boos.

Als je terugtrekt en zwijgt wordt die agressie, die ieder mens nu eenmaal in zich heeft, gericht op zichzelf. Aan eigen behoeften wordt alsmaar niet voldaan, dit geeft boosheid en die boosheid richt men niet naar de ander maar naar zichzelf.

Nellie Timmermans

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen