Leerlingen Zwijsen College debatteren over zwembaden Meierijstad

Foto: Zwijsen College

Op dinsdag 20 maart jl. hebben de leerlingen van VWO 4 de raadszaal van de gemeente Meierijstad bezocht. De raadszaal van de gemeente Meierijstad is gevestigd in het 16e eeuwse Kasteel-Raadhuis Dommelrode in Sint Oedenrode.

Griffier Etienne Franken verzorgde de rondleiding door dit monumentale pand. Na het oude gedeelte van Dommelrode bezichtigd te hebben, mochten de leerlingen plaatsnemen in de raadszaal. Hier gingen ze met elkaar in debat over de zwembaden in de gemeente. De inzet was een casus over het gemeentelijke zwembadbeleid: moeten de zwembaden in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode behouden blijven of kan de gemeente beter kiezen voor één nieuw zwembad?

Debat

De debatten werden per klas geleid door een raadslid. Oud-Zwijsenleerling Luc van den Tillaart (Lijst Blanco), Peter Verbraak (Team Meierijstad) en Arie de Zwart (PvdA) fungeerden als voorzitter. De leerlingen vormden fracties en namen een standpunt in over de kwestie. Sommigen wilden de zwembaden in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode behouden. Anderen gaven de voorkeur aan één nieuw, modern zwembad met een regionale uitstraling.

Na het debat stemden de leerlingen hoofdelijk over de kwestie. De uitkomst verschilde per klas: er was zowel steun voor behoud van de zwembaden als voor één nieuw zwembad. Voor de leerlingen was het een unieke ervaring om in de stoel van een raadslid plaats te mogen nemen. Leraar maatschappijleer Hans van Dooremalen is dan ook zeer tevreden over het bezoek: “Door zo’n dag leer je als scholier wat het betekent om gemeenteraadslid te zijn.”

Zwijsen College

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen