Column: Onverschillig je schouders ophalen is onmogelijk!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Onverschillig je schouders ophalen is onmogelijk!

Telkens is het weer een groot drama als het contact tussen ouder/kind verstoord raakt. Dit kan te maken hebben met ouderverstoting. Als ik daarover schrijf wordt ik vaak door verschillende ouders benaderd of ik het kan oplossen. En vaak moet ik dan teleurstellen. Het contact herstellen kan zelden (maar soms ook wel) maar het is ook de bedoeling dat je zelf een bevredigend leven kunt leiden. En daar kan ik wel bij helpen.

Er zijn meer redenen waarom ouders hun kinderen niet zien, maar daarover later meer. Nu ga ik alleen in op de onwillige ex-partner die uit pure agressie de ander het kind niet gunt, of een psychische aandoening bij de andere ouder, of een combinatie daarvan. Hoe dan ook: het is schadelijk voor de kinderen, de kinderen worden gedwongen te kiezen, maar kiezen niet echt. Deze kinderen raken verscheurd.

Er is veel stil verdriet bij de verstoten ouder hoewel sommigen het ook uitschreeuwen en over het onrecht blijven praten wat hen is aangedaan. Hoe begrijpelijk ook….het helpt niet. Het beheerst hun leven. Zo lang er kans is op verbetering is het prima om er (op gepaste wijze) alles aan te doen het contact te herstellen.

Maar als het alleen frustratie geeft en niks oplevert is het beter om los te laten. Het gevecht stoppen betekent niet dat je je kind opgeeft, maar dat je jezelf ook iets gunt, nl. een leven wat de moeite waard is. En het betekent ook niet dat je niet meer mag blijven hopen. Want wie weet: er kan ooit een tijd komen dat je kind contact zoekt. De hoop opgeven is iets anders dan de hoop loslaten. Het komt…of het komt niet.

Op 14 juni a.s. is er een themadag over Loslaten (loslaten in het algemeen) en ergens in het najaar wordt er ook een bijeenkomst georganiseerd speciaal voor ouders die hun kind moeten missen (verder na een breuk met je kind). Meer weten? [email protected]

Een volgende keer schrijf ik over andere redenen waarom het contact tussen ouder en kind verbroken kan worden. Het verdriet is hetzelfde.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Reacties

article
12459
Column: Onverschillig je schouders ophalen is onmogelijk!
Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/04/13/column-onverschillig-schouders-ophalen-is-onmogelijk/
2018-04-13T13:30:39+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/03/27004436/photo_2017-01-05_14-11-00.jpg
Column, Nellie Timmermans
Nieuws