Van Rochushuis tot Bernhoven

Foto: Heemkundekring Vehchele

Wat zouden de zusters Franciscanessen 100-150 jaar geleden gedaan hebben als ze ergens aankwamen om een opdracht uit te voeren maar de omstandigheden waren verre van ideaal? Zouden ze zich terugtrekken en de opdracht afblazen? Nee, want dan was er nooit een bloeiende kloosterorde ontstaan. Een congregatie die hulp bood aan gewone mensen, op het gebied van onderwijs en zorg voor zieken en ouderen. Wanneer ze zich bij tegenslagen hadden laten ontmoedigen, had Veghel nooit een ziekenhuis gehad.

Franciscus leerde mensen om te accepteren dat je moet omgaan met de dingen die op je pad komen. Tegenslag hoort bij het leven. Met die instelling stroopten de zusters op diverse plaatsen in de wereld hun mouwen op, haalden diep adem, zetten hun schouders eronder en verrichten grote “wonderen”.

In die geest zal ook de expositie over de geschiedenis van het ziekenhuis uitgevoerd worden.

Ongenode gasten

De omstandigheden om een expositie in te richten zijn heel anders dan vooraf was ingeschat. Goede afspraken met de coördinator van het project en met het bedrijf dat het ziekenhuis gaat ontmantelen, hebben niet kunnen voorkomen dat het anders loopt dat verwacht.

Ongenode gasten weten het leegstaande ziekenhuis te vinden. Er is veel vernield ook op de plaats waar wij onze expositie willen gaan houden. Er is geen elektriciteit, dus ook geen licht, geen verwarming en geen stromend water. (er komt een toilet bij de ingang)

Van Rochushuis tot Bernhoven

Toch blijft het de beste plek om de expositie te houden. Hier is het allemaal gebeurd en hier kunnen we afscheid nemen van het gebouw. We zullen de nodige voorzieningen aan moeten brengen, maar iedereen uit Veghel en wijde omgeving is welkom op 20, 21 en 22 april om op deze historische plek nog eens terug te gaan in de tijd. Hoe is het begin geweest van het ziekenhuis en hoe heeft het zich verder ontwikkeld? Van Rochushuis tot Bernhoven is de ondertitel. De betekenis daarvan zal u duidelijk worden aan de hand van honderden foto’s met teksten en aan de hand van een van de zes lezingen tijdens deze dagen.

Openingstijden expositie:

  • Vrijdag 20 april:              16.00 u-20.00 u
  • Zaterdag en zondag        11.00 u-16.00 u

Heemkundekring Vehchele

Reacties

article
12444
Van Rochushuis tot Bernhoven
Wat zouden de zusters Franciscanessen 100-150 jaar geleden gedaan hebben als ze ergens aankwamen om
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/04/13/van-rochushuis-tot-bernhoven/
2018-04-13T07:02:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2018/04/13105140/Banner-Expositie.jpg
Bernhoven, Rochushuis
Nieuws