Column: Kinderen kunnen niet kiezen …

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Kinderen kunnen niet kiezen …

Ik had nog niet zo lang geleden een stel  wat al jaren gescheiden was en waarvan moeder zei dat de kinderen niet meer naar hun vader wilden.  “Zij hebben daarvoor gekozen” zei moeder.

Kinderen “kiezen” vaak bij de ene partij voor de een, en bij de andere partij voor de ander. Kinderen kunnen helemaal niet kiezen en als je ze daartoe dwingt dan kiezen ze vaak voor degene waar ze het meeste zijn, behalve pubers, die kiezen vaak andersom.

Helaas gebeurt het steeds weer dat kinderen in een disloyale positie gedwongen worden, omdat de ouders ruzie hebben. Soms “kiezen”de kinderen uit medelijden voor de zwakste partij. Moeders huilen vaker en zullen door kinderen vaker gezien worden als “zwakste partij”. Maar omgekeerd gebeurt het ook hoor, dat kinderen zich gedwongen voelen om voor hun vader te kiezen.

En natuurlijk kunnen kinderen heel gemakkelijk goede “redenen” verzinnen om niet naar papa of mama te hoeven: ze zijn een keer niet naar de voetballende zoon wezen kijken bij een belangrijke wedstrijd, ze hebben een keer niet meteen gezien dat hun dochtertje griep had.

En  natuurlijk is het belangrijk om wel naar die voetballende zoon te gaan kijken, en inderdaad is het de taak van een ouder om bij griep maatregelen te nemen. Is hij (of zij) als dit niet perfect loopt direct een verfoeilijk slechte ouder? Moet hij daarom buiten spel gezet worden? Nee. Maar er mag wél over gesproken worden. Soms doen kinderen dat zelf omdat zij direct zijn en zich veilig genoeg voelen.

Maar het is in elk geval de taak van de andere ouder om de “falende”ouder aan te spreken. De falende ouder hoeft niet te verdedigen, hij (of zij) kan gewoon zijn fout erkennen en er een les uit trekken. Dat is alles.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen