Column: Wat maakt een werknemer die gaat scheiden eigenlijk mee?

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Wat maakt een werknemer die gaat scheiden eigenlijk mee?

Een burn-out is vaak het resultaat van drukte op het werk in combinatie met privé-omstandigheden. Men zit vaak te wijzen naar wat nu eigenlijk de oorzaak is, maar het is vaak juist de combinatie van werk- en privéomstandigheden. Mensen in scheiding verzuimen dubbel zo veel dan anderen. Dus, burn-out of niet: scheiden geeft verzuim.

Er gebeurt veel tegelijk: voorafgaand aan de scheiding zijn er vaak uitputtende ruzies en is er moeizame communicatie. Als men besluit te scheiden verandert het toekomstperspectief. De koopwoning moet verkocht worden, soms moet men nog een hele poos bij elkaar blijven wonen ondanks de scheiding. En ook verhuizen is intensief, als je al een goede plek vindt.

De wereld staat op z’n kop, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Men vreest dat de andere ouder (of diens familie) een vervelende invloed op de kinderen heeft. Men is bang dat men de kinderen weinig gaat zien. De omgeving heeft allerlei goedbedoelde adviezen, en soms stookt men de boel nog extra op.

Natuurlijk is  het ouderschapsplan verplicht, maar ook dit voorkomt niet dat er moeilijke echtscheidingen ontstaan. Echtscheidingen waarin men elkaar kapot maakt. En de terreur die dit kan geven kan jaren duren. Maar ook als dat niet zo is: het is een stressvolle tijd.

Al deze strijd veroorzaakt allemaal stress, waardoor men slechter slaapt en de gezondheid afneemt. Sommige mensen vallen af, anderen komen juist aan omdat het zorgen voor een goede maaltijd geen prioriteit heeft.

Uiteraard heeft dit soort dingen gevolgen voor de productiviteit op het werk. Men is moe, men werkt minder geconcentreerd, loopt mogelijk ook op het werk op zijn tenen en de werknemer loopt vast. Dit is hoe het níet moet. Want werken kan ook een prettige afleiding zijn, als er op tijd wordt ingegrepen. Geen verzuim, maar overwegen of er aanpassingen wenselijk zijn.

Daarom kan het voor een werkgever ook aantrekkelijk zijn om tijdige hulp in te roepen, zodat de werknemer zijn zorgen met iemand kan delen met een deskundige op dat gebied en bekijken hoe er desnoods tijdelijke aanpassingen op de werkvloer kunnen worden gedaan. Hierdoor lopen de problemen minder uit de hand, en zal de negatieve spiraal minder hard  naar beneden lopen en ook weer sneller ombuigen naar een positieve spiraal.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen