Sint Barbaragilde puzzelt mee aan Meierwijstad

Foto: Sint Barbara Gilde

“Toen mijn vader mij op een maandagavond in April appte of ik hem wilde helpen met een puzzelstuk voor Meierwijstad had ik nog niet eerder gehoord van het kunstproject voor Fabrique Magnifique.” vertelt Gertjan Centen, overdeken (vice-voorzitter) van het Veghelse Sint Barbaragilde. “Maar na een bezoekje aan de Meierwijstad website was ik direct enthousiast en vond ik dat het Veghelse gilde natuurlijk niet kon ontbreken op deze puzzel”.

Het kunstproject heeft tot doel om de verbondenheid tussen de inwoners van Meierijstad zichtbaar te maken. Het Veghelse gilde heeft deze verbinding de afgelopen jaren al op verschillende manieren tot stand gebracht dus genoeg aanknopingspunten om dit is een puzzelstuk uit te beelden.

Jeugdkoning Meierijstad

Vorig jaar organiseerde het Veghelse gilde de kringdag van de Hoge Schuts voor 13 gilden rondom Veghel. Voorafgaand hieraan werd een jeugdgildedag gehouden waar gestreden werd om de titel jeugdkoning van Meierijstad. 350 leerlingen van 11 scholen uit Veghel, Erp, Mariaheide, Eerde, Sint Oedenrode en Schijndel deden hieraan mee. Door de PABO was er een lespakket ontwikkeld over broederschap binnen de gilden zodat de leerlingen voorafgaand aan de jeugdgildedag al bezig waren met de historie van het eeuwenoude gildewezen.

De dag zelf was een groot succes. Op het sportpark was door de gildebroeders een bijna levensgrote replica van kasteel Frisselstein gebouwd. De verbondenheid tussen de jeugd van Meierijstad was hier op deze dag al duidelijk voelbaar.

Sint Barbara Gilde

Sint Barbara Gilde

Gilden Crans Meierijstad

Op 26 maart 2015 namen de 3 gemeenteraden het definitieve fusiebesluit voor de gemeenten Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel om op 1 januari 2017 te komen tot één nieuwe gemeente Meierijstad.

Op maandag 30 maart werd in het Veghelse gildehuis de Gilden Crans Meierijstad opgericht.

De Gilde Crans bestaat uit de vier gilden die actief zijn binnen onze gemeente

  • Sint Barbaragilde, Veghel
  • Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde, Erp
  • Sint Joris gilde, Sint-Oedenrode
  • Sint Catharina en Barbara Gilde, Schijndel

Hiermee waren deze vier gilden misschien wel de eerste verenigingen binnen Meierijstad die de verbondenheid op deze manier tot uitdrukking brachten. Deze samenwerking is afgelopen twee jaar tot uitdrukking gekomen in gezamenlijke repetities en optredens zoals de vendelhulde voor de gedecoreerden van Meierijstad op koningsdag. Maar ook de jaarlijkse verbroederingsdag met de strijd om de titel Gilden Crans koning. Hier werd op 7 april burgemeester Van Rooij geïnstalleerd als beschermheer van de Gilden Crans.

Sint Barbara Gilde

Sint Barbara Gilde

“Ik heb twee puzzelstukken gereserveerd.” vertelt Gertjan. Inspiratie en aanknopingspunten genoeg om hier met een aantal gildebroeders iets moois van te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen