Column: Uit de gevangenis (over thema loslaten)

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Uit de gevangenis (over thema loslaten)

Iedereen kan zich voorstellen dat gevangen zijn niet leuk is. We willen vrijheid. We willen eigen keuzes maken. Toch zijn er veel mensen die in een gevangenis leven, niet letterlijk, maar wel figuurlijk (bv. gevangen in hun eigen getob). Dat is beslist géén vrijwillige keuze, géén eigen schuld, maar als men het snapt kan men een andere keuze maken.

Het leven is soms helemaal geen feest, en iedereen krijgt zijn portie ellende. Facebook is alleen maar buitenkant, maar wat er echt in iemand’s leven gebeurt wordt vaak niet gezien. Vroeger zei men al: ieder huisje heeft zijn kruisje. En zo is het.

Als je moeilijke dingen meemaakt is het lastig om te zien dat je het jezelf moeilijker maakt door er steeds aan te denken. Maar je kunt het ook niet van je harde schijf wissen. En dat hoeft ook niet. Niets is zwart/wit. Het leven bestaat uit tegenstellingen: licht en donker, zwart en wit, dag en nacht, zomer en winter, ellende en vrolijkheid.

Men heeft  het niet voor niks over “in balans zijn”. Ook eigenschappen van mensen zijn zelden helemaal waar. Als je iemand een lomperik vindt is hij nooit 100% lomperik. D.w.z. hij is niet in alle situaties, bij alle mensen een lomperik. Als je hem echt goed in allerlei facetten leert kennen is hij soms ook medelevend en ronduit lief. Dat is eigenlijk bijna niet te geloven als je hem alleen van de buitenkant kent.

Hierin zit een stuk van de oplossing: zien dat er ook andere kanten zijn. Betekent dat je door los te laten geen verdriet meer voelt over deze kwestie? Zeker niet, maar het brengt evenwicht aan. Verdriet mag er zijn maar ook tevredenheid en zelfs geluk is mogelijk, ondanks verdriet.  Wil je leren loslaten?

Nellie Timmermans

Mocht je interesse hebben: op 14 juni zijn er themabijeenkomsten over dit onderwerp.  Kijk op http://interpunctie.nl/agenda-themas/

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen