Fabriek Magnifique geeft nieuwe invulling aan Art & Food

Foto: fabriek-magnifique

We are food! Wie dit jaar Fabriek Magnifique bezoekt kan er niet omheen, de combinatie van kunst en de toekomst van ons eten is wel heel bijzonder ingevuld. In het Julianapark is het Food Circus Magnifique vol eetbare en oneetbare, speelse en serieuze programma-onderdelen.

Kunstgroep de Compagnie organiseert twee tentoonstellingen rond het thema voedsel en verspilling aan de Noordkade. Vanaf 15 juni wordt op de Noordkade een kunstwerk gerealiseerd. En dit alles wordt tijdens het festival gecombineerd met een bruisende Bizar Bazar waar de resultaten van een groot cultuureducatieproject van de Cultuurkade en Phoenix Cultuur te zien zijn.

Sammlung Weltensand

Op 15 juni begint kunstenares Elvira Wersche in de Malerij aan de Noordkade aan Sammlung Weltensand. Met over de hele wereld verzameld zand in vele kleuren legt ze complexe, uit geometrische patronen opgebouwde mozaïeken. In het patroon is een voortdurende beweging te zien, afhankelijk van de gezichtshoek of van het punt waar je je op concentreert. Zand beschouwt de kunstenares als bron van voeding en basis van alles wat groeit en bloeit.

Elvira Wersche | Fabriek Magnifique

Live meemaken opbouw kunstwerk

Bezoekers kunnen vanaf 15 juni het ‘work-in-progress’ in de Malerij bijwonen. Een precisiewerk dat fascinerend is om te zien. Als het kunstwerk is voltooid, laat Wersche het op 8 juli om 15.00 uur tijdens Fabriek Magnifique weer verdwijnen. Performance kunstenares Ibelisse Guardia Ferragutti  wist het zorgvuldig geconstrueerde patroon in een dansvoorstelling letterlijk uit. Daarmee benadrukken ze dat alles in het leven tijdelijk is.

Muzikale compositie

Speciaal voor ‘Weltensand’ ontwikkelt klankkunstenaar Horst Rickels een compositie van ‘wereldklanken’. Deze klanken zijn het resultaat van eigen opnames, gemaakt tijdens verschillende reizen en projecten in Europa en Azië. De compositie wordt uitgevoerd door 6 verschillende, gemodificeerde Leslie-speakers die als een ensemble tegenover het mozaïek worden opgesteld.

Museum of the obsolete

In de Wiebenga silo staat tot 8 juli de tentoonstelling ‘Museum of the obsolete’ van de Playoniers uit Eindhoven. Designers Maarten Coolen, Paul Heijnen, Niek van der Heijden en Akko Goldenbeld die in dit collectief samenwerken brengen een ode aan de vindingrijkheid. Hoe ziet de wereld van morgen eruit? En wat is eigenlijk overbodig? Met bestaande materialen maken ze nieuwsgierig makende nieuwe dingen. Ze willen bezoekers prikkelen tot meedenken en tot spelen.

Deze tentoonstellingen en een speciale workshop vormden de inspiratie voor kinderen van groep 5 en 6 van basisscholen uit Veghel en omgeving. Ze leerden spelend nadenken over wat is en wat kan zijn en dan nieuwe dingen bedenken. Ook hier is het thema art & food, nu voor de kinderen vertaald naar het uitvinden van multifunctionele keukenvoorwerpen. Een selectie van de mooiste vindingen wordt gepresenteerd en geveild op een Bizar Bazar tijdens Fabriek Magnifique.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen