Column: Ik zit graag zelf aan het stuur van mijn leven….

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Ik zit graag zelf aan het stuur van mijn leven….

En ik ben niet de enige. Uiteindelijk wil iedereen graag zelf bepalen wat hij/zij doet. Vrijheid is een groot goed. En toch zijn we nooit helemaal vrij. We doen allemaal wel eens iets waar we eigenlijk geen zin in hadden, en dat is ook heus niet zo’n ramp.

Maar als we heel vaak iets doen waar we geen zin in hebben, of niet weten hoe we iets kunnen weigeren dan wordt ons leven een last. Sommige mensen zeggen ja en doen vervolgens toch nee. Dat noemt men passief-agressief gedrag.

Nellie Timmermans

Want we hebben allemaal het recht om ergens geen zin in te hebben en hier voor uit te komen. Maar dat betekent ook dat we anderen niet meer de schuld kunnen geven van dingen die we niet prettig vinden. We zullen zelf de verantwoordelijkheid voor ons leven moeten nemen.

Je kunt dus ook niet de verantwoordelijkheid voor je rotgevoel bij de ander neerleggen. Ik voel me ellendig omdat hij mijn vraag niet wil beantwoorden kan dan ook niet meer. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens, jij kan er niet goed mee omgaan dat hij je vraag niet beantwoordt.

Als iemand dus iets weigert en jij wordt boos omdat jij je tekort gedaan voelt, blijft dat jouw verantwoordelijkheid. Je had misschien teveel verwacht, meer dan de ander kon geven. Assertief zijn is in die zin ook niet altijd gemakkelijk. Je kunt niet naar de ander wijzen en zelf buiten schot blijven. Jij zit zelf aan het stuur en kan uitwijken, afslaan, remmen of gas geven. Jij bepaalt alles.

Op donderdag 13 september organiseer ik een themadag over assertiviteit. Ook start er binnenkort een cursus assertiviteit. Wil je meer weten over een van beiden mail me dan gerust ([email protected]).

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen