112

Hogere straf voor elektricien na misbruik in Eerde

Foto: rechtspraak.nl

Een 46-jarige elektricien is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Volgens het hof is hij schuldig aan het misbruik van 2 minderjarige jongens. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

Misbruik

De 2 jongens werkten voor de elektricien. Zij waren rond de 15 jaar oud toen het misbruik plaatsvond. Dat gebeurde in de woning van de man en altijd een op een. De elektricien sloot dan de rolluiken van zijn huis en zette een pornofilm aan op de televisie, waarna het misbruik plaatsvond. Dit gebeurde meerdere keren gedurende de periode dat de jongens bij de man werkten. Bij de ene jongen was dat 1 jaar, bij de andere 2 jaar.

Verklaringen

Volgens zijn advocaat is de verdachte onschuldig en is er geen goed bewijs voor wat hij gedaan heeft. Het enige bewijs dat er is, zijn de verklaringen die de jongens en hun ouders hebben afgelegd. Die verklaringen zijn volgens de advocaat echter onbetrouwbaar en onjuist. De jongens en hun ouders zouden elkaar hebben beïnvloed en zouden ook beïnvloed zijn door praatjes in het dorp en de media. Het hof volgt dat verweer niet en vindt de verklaringen wel degelijk betrouwbaar en juist. Op basis van de verklaringen vindt het hof wettig en overtuigend bewezen dat de man het misbruik heeft gepleegd.

Straf

Seksueel misbruik kan leiden tot ernstige psychische, emotionele en lichamelijke schade. Dat geldt voor iedereen, maar vooral bij jongeren die in een seksuele ontwikkelingsfase zijn, zoals in deze zaak. Uit de slachtofferverklaringen die door de moeders van beide slachtoffers tijdens de zitting zijn voorgelezen, blijkt dat hier ook bij hen sprake van is. Het hof heeft dit meegenomen bij het bepalen van de straf.
Ook heeft het hof er in stafverzwarende zin rekening mee gehouden dat de verdachteeerder in contact is gekomen met justitie vanwege zedendelicten. De man heeft daarbij geen enkel inzicht getoond in de ernst van wat hij gedaan heeft en heeft daarvoor ook geen enkele verantwoordelijkheid genomen. Ook deze proceshouding rekent het hof de verdachte aan.
Alles afwegende, komt het hof tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dat komt overeen met de eis van het OM.

Schadevergoeding

De verdachte moet de jongen die hij in een periode van 2 jaar heeft misbruikt, ruim 3.000 euro schadevergoeding betalen. De jongen die hij gedurende 1 jaar heeft misbruikt, krijgt een schadevergoeding van 2.000 euro. Deze schadevergoedingen zijn hoger dan bij de rechtbank, die de verdachte veroordeelde tot het betalen van schadevergoedingen van respectievelijk 2.500 en 1.500 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen