Bijzondere openingsact feestweekend 100 jaar CHV Noordkade

Foto: © RVD - Jeroen van der Meyde

Op zondag 9 september staat de Noordkade van 11.00 – 18.00 uur bol van de activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Er wordt dan uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat het industriële erfgoedcomplex officieel in gebruik is genomen. Maar ook het dit jaar opgeleverde nieuwe Theater De Blauwe Kei zal feestelijk worden geopend. Vanaf 3 september is er een volledig overzicht van alle activiteiten, maar hierbij alvast een voorproefje.

De dag begint met een heel bijzondere openingsact op het buitenterrein, waarbij symbolisch de oude en de nieuwe CHV Noordkade met elkaar verbonden zullen worden met een optreden, muziek en speciale act. Burgemeester Kees van Rooij zal daarbij aanwezig zijn. Deze openingshandeling wordt uitgevoerd door theatermaker en levenskunstenaar René Hildesheim alias Mister Poehaa uit Veghel. Onlangs was hij nog te zien en te bewonderen tijdens Fabriek Magnifique in het Julianapark. René initieert en participeert in diverse projecten, van circusworkshop tot circusdag. Hij staat garant voor een spraakmakende opening die je niet wil missen.

CHV Noordkade

Twee muzikale helden met een ‘The Voice of Holland’ verleden

Die middag zijn erop  meerdere plekken leuke en swingende muzikale optredens, maar speciale gasten zijn toch wel voormalige de twee The Voice of Holland deelnemers; Charley Luske en Erwin Nyhoff. Deze twee mannen hadden beide al een rijke muziekhistorie, maar The Voice zorgde toch voor die grote doorbraak

Erwin Nyhoff als ‘The Boss’ Springsteen.

Erwin Nijhoff

Erwin Nyhoff veroverde al in het begin van de jaren negentig de Nederlandse poppodia. Het nummer You still think wordt een nederpop-klassieker en een enorme radiohit. Nyhoff is op dat moment frontman van The Prodigal Sons; met de debuutplaat Wine of Life (1993) toert de band langs alle belangrijke poppodia, inclusief Pinkpop en Lowlands. Nyhoff speelt in het voorprogramma van Pearl Jam en Alanis Morissette  Nyhoff gaat verder op weg als soloartiest, met een slechts een gitaar en een nieuwe plaat.  Nyhoff besluit zich te kandideren voor de tv-talentenjacht The Voice of Holland. Zijn cover van Bruce Springsteen’s The River zorgt ervoor dat de hele jury binnen enkele seconden dolgraag met hem wil werken. Nyhoff kiest Angela Groothuizen als begeleider en samen behalen ze de finale. 3,6 miljoen (3.600.000!) mensen zien hem de klassieker Nights in White Satin van The Moody Blues vertolken.

Charly Luske van boyband tot musicalster

Charly Luske

Toen Luske 16 jaar was deed hij audities voor de jongensgroep Velvet, waarvan hij een tijd deel uitmaakte en waarmee hij een hit scoorde met het nummer ‘Weg Van Jou’. Nadat de band uit elkaar viel, zong hij nog enige tijd in de jongensgroep X Marks The Spot. In 2000 speelde Luske in de musical Boy Band, waarin hij als zanger Sean een van de hoofdrollen vertolkte. In 2003 speelde Luske samen met Froukje de Both en Linda Wagenmakers in de musical Love me just a little bit more. In 2004 deed Charly mee met het Nationaal Songfestival met het nummer: She”ll take your breath away. Hij kwam terecht in de finale, maar behaalde de vierde plaats.

De niet te evenaren Steven Brunswijk

Steven Brunswijk

Speciale theatergast op zondag 10 september is Steven Brunswijk (Paramaribo, 1983) . Hij is een Nederlands cabaretier en presentator die bekend werd onder zijn bijnaam Braboneger. Zijn eerste filmpje “Gewoon Betalen” werd een hit op Dumpert en is meer dan 500.000 keer bekeken. Brunswijk kondigde in februari 2018 aan om langzaam zijn bijnaam te laten verdwijnen, de naam zou niet bijdragen aan een serieuze voortzetting van zijn carrière.

Brunswijk groeide op in Tilburg. Met zijn niet te evenaren taalgebruik, zijn eenvoudige visie op de samenleving en keiharde uitspraken in onvervalst Tilburgs dialect, weet hij de harten van alle Nederlanders te veroveren. In zijn voorstelling ‘Als ik mezelf kon zijn’ vraagt hij zich af ‘Wanneer ben je nou helemaal jezelf’? Als iedereen kon zeggen wat hij of zij wil zonder consequenties en zonder schaamte zou de wereld er heel anders uit zien. Regels zijn goed maar ze belemmeren ook onze vrijheid. Steven laat mensen tijdens zijn theater voorstelling hun ware aard zien. In Veghel kun je genieten van een preview van zijn nieuwe programma dat volgend jaar februari in theater De Blauwe Kei te zien zal zijn.

Geheimen van de Noordkade

De ‘bewoners’ van de Cultuurfabriek presenteren zich met demonstraties door de beeldende ateliers, dans-, muziek en theatervoorstellingen en een mooie expositie door De Compagnie in de Wijbengasilo. Speciaal voor de kids is er een speurtocht ‘Geheimen van de Noordkade’. In bioscoop Industry kan men gratis de speciaal voor 100-jaar Noordkade gemaakte documentaire bekijken. Twee Veghelse filmproducenten Studio Gotley en Twinning Media sloegen de handen ineen en schoten een bijzondere documentaire over de aantrekkingskracht van oud industrieel erfgoed en de manier waarop daar door uiteenlopende gebruikers nieuw leven in wordt geblazen.

De filmmakers zijn op zoek gegaan naar de kracht van de intentie van toen en nu via spraakmakende interviews en sfeerbeelden en creëren virtuele reconstructies. Door te kiezen voor de documentairevorm in plaats van een commercieel getinte film worden mensen geïnspireerd met een goed verhaal. Op een bijzondere manier komt zo de potentie van het totale complex CHV Noordkade Veghel in beeld. Het resultaat is een korte film die van begin tot het eind boeiend en zelfs bioscoopwaardig  is door de cinematografische wijze waarop is gefilmd.

CHV Noordkade

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen