Het slimste theater van Nederland gaat officieel open!

Foto: Theater De Blauwe Kei

Kwaliteit én karakter voor een bijzonder strakke prijs: Theater De Blauwe Kei in Veghel, gemeente Meierijstad, is misschien wel het slimste theater van Nederland. Op maandag 10 september opent Koningin Máxima officieel de deuren van een bijzondere culturele voorziening in een voormalige veevoederfabriek.

De setting alleen al maakt Theater De Blauwe Kei uniek. Het theater is gevestigd in een industrieel erfgoedcomplex – CHV Noordkade – en is onderdeel van een innovatieve cultuurcoöperatie: de Cultuurfabriek. In het complex zijn naast cultuurbedrijven commerciële partijen gevestigd. Diverse (muziek)podia, theaterzalen, Phoenix Cultuur kunstonderwijs, een bioscoop, een escape room, een jongerencentrum, horeca en (jonge)ondernemers gaan hand in hand aan de Noordkade.

Geen enkel vergelijkbaar theater

“Door dit unieke samenwerkingsverband hebben we een groot en divers aanbod, maken we slimme combinaties, zijn we flexibel, laagdrempelig en zeer toegankelijk voor allerlei verschillende doelgroepen. Wij programmeren in samenwerking met de partners hier in huis. De coöperatieve vorm maakt dat we met elkaar een slim business- en exploitatiemodel hebben kunnen ontwikkelen. Ik durf te zeggen dat er geen enkel vergelijkbaar theater in Nederland is”, aldus directeur Harry Vermeulen. Naast de organisatie is de inrichting van het theater en het cultuurcluster bijzonder. Slim hergebruik van materialen maakt het unieke complex sfeervol en karakteristiek.

Geavanceerde theatertechniek

Theater De Blauwe Kei was ruim 50 jaar gevestigd aan het Stadhuisplein in Veghel. Op basis van een programma van wensen en in nauw overleg met betrokken partijen; cultuurcluster, gemeente, commerciële partijen en bouwer is binnen een jaar en het strakke budget van circa 8,5 miljoen euro een aantrekkelijk en volwaardig theater gerealiseerd met meerdere zalen, geavanceerde theatertechniek (waaronder volledige LCD-theaterbelichting) en flexibele bespelingsmogelijkheden. Daarnaast bieden de vele karakteristieke ruimtes in het cultuurcluster ongekende mogelijkheden voor bijvoorbeeld kleine zaalprogrammeringen, locatietheater, festivalprogrammering en theatermakers. Theaterbezoekers hebben volop keuze uit meerdere, zeer aantrekkelijke horecaconcepten in de oude fabrieken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen