Koningschieten & herdenking bevrijding Veghel

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Komende zondag 16 september staat voor het de belangrijkste dag van het jaar op het programma namelijk het koningschieten. Degene die dan het laatste stukje van de houten vogel naar beneden schiet mag zich voor een jaar de koning van het Sint Barbaragilde noemen, de hoogste eer binnen een gilde.

Traditiegetrouw wordt deze dag omgeven door vele tradities en eeuwenoude gebruiken die van generatie op generatie doorgegeven worden.

Heilige mis met veteranen

Zo wordt ‘s morgens vroeg de huidige koning door het gehele gilde thuis opgehaald en zullen we hem in een optocht naar de Lambertuskerk begeleiden. Hier wordt de heilige mis bijgewoond. Dit jaar zijn er ook een 20-tal Amerikaanse en Engelse veteranen te gast.

Herdenking bevrijding van Veghel

Na de mis wordt er een vendelhulde gehouden op het kerkplein en vervolgens gaan we naar het monument aan de Kolonel Johnsonstraat waar de bevrijding van Veghel herdacht wordt. Burgemeester van Rooij zal hier een toespraak houden en bij de herdenking zullen ook Harmonie Frisselstein en basisschool de Bernadette hun medewerking verlenen. Bijzonder dit jaar is dat de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ook een krans zal leggen bij het monument.

Erewijn

Hierna zal het gilde zich naar het gemeentehuis begeven. Volgens traditie biedt het gemeentebestuur hier de erewijn aan.

Koningschieten

Om 15:00 uur zal het koningschieten beginnen bij het gildehuis aan de Geerbunders.

Ook hier komen weer vele rituelen terug. Voordat het schieten kan beginnen zullen de vaandrig, overheid, burgemeester en de pastor, drie rondjes rondom de schietboom lopen. Dit wordt ook wel ‘het vrijen van de boom’ genoemd. De betekenis hierachter is dat de omgeving gezuiverd wordt van kwade geesten en demonen en er voorspoed gevraagd wordt voor een nieuwe gildekoning.

Als het laatste stukje van een houten vogel naar beneden geschoten is, mag die schutter voor een jaar de koning functie vervullen. Degene die het voorlaatste schot lost wordt zijn adjudant en zal hem het hele jaar met raad en daad bijstaan.

Schrijden over het vaandel

Een van de inhuldiging rituelen is ook het schrijden over het gildevaandel. Het vaandel, de hoofdvlag van het gilde, staat symbool voor de eenheid van de gildebroeders die zich achter het vaandel scharen. Het vaandel vertegenwoordigt de waardigheid van het gilde. Het vaandel mag de grond nooit raken, behalve bij het bezoek van de Koning van Nederland en de Paus. Zij mogen als teken van hun waardigheid eenmaal over het vaandel schrijden dat de vaandrig over de grond gespreid heeft. Na het koningschieten mag de nieuwe gildekoning, als onderdeel van zijn inhuldiging, over het gildevaandel lopen.

Als je komende dinsdag naar de uitzending van prinsjesdag kijkt dan zul je ook het vaandel van de krijgsmacht zien. Bij aankomst van de koning zal het vaandel geneigd worden en als teken van eerbied zal de koning dan een buiging maken.

Het Sint Barbaragilde wil iedereen van harte uitnodigen om een of meerdere onderdelen van het programma bij te wonen.

Programma

09:15 uur: Ophalen van de koning thuis op het Bosven en optocht via de Populierlaan, langs de EMTE en het klooster naar de Lambertuskerk.

10:00 uur: Gildemis in de Lambertuskerk met aansluitend vendelhulde op het kerkplein.

11:15 uur: Herdenking van de bevrijding van Veghel bij het monument aan de Kolonel Johnsonstraat met aanwezigheid van Amerikaanse ambassadeur.

12:00 uur: Drinken van de erewijn op het gemeentehuis

15:00 uur: Aanvang koningschieten bij het gildehuis aan de Geerbunders in Veghel. Te bereiken via het pad naast de schietbunker aan de Vorstenbosscheweg.

Reacties

article
16050
Koningschieten & herdenking bevrijding Veghel
Komende zondag 16 september staat voor het de belangrijkste dag van het jaar op het
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/09/13/koningschieten-herdenking-bevrijding-veghel/
2018-09-13T23:43:13+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/09/17235923/photo_2017-09-17_23-57-53.jpg
Koningschieten, Sint Barbaragilde, St. Barbara Gilde
Kunst&Cultuur, Nieuws