Column: Verlegenheid en angst wordt nogal eens overschreeuwd

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Verlegenheid en angst wordt nogal eens overschreeuwd

Als klein kindje was ik erg verlegen. Als 3-4-jarige tekende ik met de linkerhand, en als mensen dat opmerkten begon ik al te huilen. Al die aandacht op mij gericht….. Dat veranderde op de lagere school nauwelijks, totdat ik ontdekte dat mensen geplaagd en soms gepest werden met hun verlegenheid.

Vanaf dat moment begon ik mezelf te overschreeuwen, deed ik stoer, terwijl ik van binnen doodsbang was. Zo was ik bv. bang voor spinnen, maar niemand die dit wist. Dus andere kinderen werden met grote harige spinnen achterna gezeten, maar ik had daar geen last van. Want ik léék niet bang.

Maar als angst niet op een gewone eerlijke manier naar buiten mag komen, dan gaat hij ook niet over. Ik ben dus nog heel lang doodsbang voor spinnen geweest. En ik schaamde me er enorm voor.

Zo is het ook met andere “stoere” gedragingen. Mensen met een grote mond zijn vaak van binnen erg onzeker. De lompste bazen zijn vaak totaal niet assertief en handhaven zichzelf door verbale agressie, stoere uitspraken, mensen voor schut zetten in het bijzijn van anderen of uitlachen en ander akelig gedrag. Het is sowieso gedrag wat je vaker bij mannen dan bij vrouwen ziet.

Het lijkt een beetje op stoere pubers: 16-jarigen die ergens rondhangen en een gehandicapte of oudere durven uitschelden en uitlachen, misschien zelfs nog verder gaan, omdat ze met z’n allen zijn. In hun eentje zijn ze vaak verlegen.

Aangemoedigd door anderen kunnen zij behoorlijk over de schreef gaan en wanneer ze bijval oogsten, zich daardoor gesterkt voelen, kunnen zij echt allerlei grenzen over gaan. Vaak gaat het vanzelf over, soms niet.

Vrouwen zijn vaak eerlijker in hun angst: ze durven hun zwakheden te tonen. En iemand die vast zit in zijn aangeleerde stoere gedrag kan dat niet zo snel. Maar als je het wel doet, al is het maar af en toe, dan word je direct al assertiever en voel je je sterker van binnen. En daar gaat het om.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Reacties

article
16081
Column: Verlegenheid en angst wordt nogal eens overschreeuwd
Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/09/14/column-verlegenheid-en-angst-wordt-nogal-eens-overschreeuwd/
2018-09-14T11:39:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2017/03/27004436/photo_2017-01-05_14-11-00.jpg
Column, Nellie Timmermans
Nieuws