Autismecafé start in Veghel

v.l.n.r. Herman Vissers, Marjon van Herpen, Dorien van Rooij en Karin Cornelissen
Foto: W van der Lubbe

Maandag 29 oktober 2018 start het Autismecafé in Veghel. Het Autismecafé is een ontmoetingsplaats voor volwassenen met autisme en hun vrienden/familie. Het is elke laatste maandag van de maand gratis toegankelijk in het Pieter BruegelHuis, Middegaal 25 in Veghel van 19.30 tot 22.00 uur (deur open 19.00 uur). Ervaringsdeskundige Dorien van Rooij organiseert het Autismecafé samen met ONS welzijn en MEE Noordoost Brabant.

Een idee dat al langer leeft wordt nu werkelijkheid: het Autismecafé. Een gezellige ruimte, waar mensen met autisme vanaf 18 jaar en hun familie/vrienden op een vast moment bij elkaar kunnen komen. Om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken, naar elkaar te luisteren of samen iets te doen. Natuurlijk met een drankje. Initiatiefnemers Dorien van Rooij, Marjon van Herpen (ONS welzijn) en Herman Vissers (MEE) kijken uit naar de eerste bijeenkomst. Zij ontvangen alle gasten en geven uitleg over het café. Bezoekers die mee willen denken over het café of het mee willen organiseren, kunnen zich op die avond melden.

Gemakkelijk binnenlopen

Het Pieter BrueghelHuis biedt de perfecte ruimte voor het startende Autismecafé. Je loopt er gemakkelijk naar binnen. De centrale ruimte lijkt op een grote huiskamer met zitjes, tafels met stoelen en er zijn verschillende andere ruimtes. De organisatie ziet het al voor zich. Hier zitten een stel jonge mensen met autisme gezellig met elkaar te kletsen over wat hen bezig houdt, terwijl verderop een groepje ouders van kinderen met autisme hun ervaringen uitwisselen en elkaar ideeën aan de hand doen. Er is zelfs een ruimte waar een deskundige een presentatie kan verzorgen. “Hier kan, waar wij tot nu toe alleen maar van konden dromen”, zegt Dorien van Rooij. “De bezoekers krijgen de ruimte en de medewerking om zelf te bepalen hoe de maandelijkse bijeenkomsten ingevuld worden.”

Bezoekers zijn dé deskundigen

Het Autismecafé richt zich op mensen uit de gemeenten Boekel, Uden, Zeeland, Meierijstad en Bernheze. “Maar we controleren hier niet op”, zegt Herman Vissers. “Als mensen van elders willen weten wat er in Veghel gebeurt, zijn ze van harte welkom.” Het Autismecafé is er voor mensen met autisme en hun naasten, maar niet voor professionals. “Voor mensen met autisme is het juist zo fijn om met elkaar te kunnen praten”, zegt Dorien. “Ze hoeven dan niet steeds uit te leggen wat er is. Dat geldt ook voor de verwanten.” Als ervaringsdeskundige weet Dorien waar ze over praat. “Ouders of partners van mensen met autisme kunnen elkaar veel tips geven en elkaar tot steun zijn. Mensen met autisme en hun naasten zijn zelf de grootste deskundigen.” Marjon van Herpen beaamt dit. “Herman en ikzelf hopen ons terug te kunnen trekken als het Autismecafé eenmaal goed draait. Ons uitgangspunt is, dat het een ontmoetingsplek voor en door mensen met autisme wordt.”

Autismecafé

Reacties

article
16778
Autismecafé start in Veghel
Maandag 29 oktober 2018 start het Autismecafé in Veghel. Het Autismecafé is een ontmoetingsplaats voor
https://meierijstad.nieuws.nl/2018/10/11/autismecafe-start-veghel/
2018-10-11T16:43:10+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2018/10/11161324/Foto-voor-autisme-cafe-1600x900.png
autismecafé, MEE Noordoost Brabant, ONS Welzijn, Pieter BreueghelHuis, Veghel
Nieuws