Sint neemt steltlopers mee naar Veghel

Foto: St. Nicolaas-comité Veghel

Sinterklaas neemt dit jaar een grote groep steltlopers mee naar Veghel. Deze acrobaten vergezellen de goedheiligman samen met zo’n 200 Pieten op zondag 18 november bij zijn intocht. Daags na de landelijke intocht in Zaanstad meert de kindervriend om 13.30 uur met zijn privéschip ‘de Spanje’ aan in de haven van Veghel.

De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop tientallen pieten staan. Zij worden vanaf de kant toegezwaaid door duizenden kinderen, afkomstig uit de verre omgeving van Veghel. Voor de veiligheid van de pieten en de kinderen reist ook de PietenReddingsBrigade (PRB) mee. Om de binnenkomst van de Sint goed voor te bereiden zijn er vanaf 12.45 uur allerlei activiteiten in de havenkom. De presentatie is weer in handen van Eileen Goes. Samen met de kinderen zingt zij liedjes, volgt ze de gebeurtenissen in de haven en wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Sint.

Sinterklaas

In Veghel heeft de intocht van Sinterklaas in de loop der jaren nog niets van zijn oude glorie ingeboet. De ontvangst is traditiegetrouw groots. Op de boten bevinden zich allerlei soorten Pieten. Er zijn motor-, fiets-, vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, EHBO-, kado-, vlaggetjes- en pakjespieten en nog veel meer! Natuurlijk klinkt er veel muziek vanaf de boten. Ook ‘De Frisselnoten’, het huiskamerorkest van de Sint, is weer van de partij. Het accordeonpietenorkest test bij de kinderen of ze alle Sinterklaasliedjes nog kennen. Om het publiek vooraf te vermaken klinken er in de Hoogstraat Sint-deuntjes uit een ouderwets draaiorgel. Bijzondere aandacht vraagt de Sint voor zijn groep steltlopers. Deze Pieten kunnen vanaf grote hoogte door slaapkamerramen kijken en met gemak cadeautjes in de schoorstenen gooien.

Voetbalelftal

Voordat de Sint voet aan wel zet, wordt hij verwelkomd door de voorzitter van het Sint Nicolaas-comité, Mies Jonkers en burgemeester Kees van Rooij. Aan de Zuidkade stapt de kindervriend op zijn trouwe schimmel Amerigo voor een ritje via de Hoogstraat naar de Markt. In de kleurrijke stoet rijden onder meer Motorpieten, een Pietentreintje, Pieten op gekke fietsen, Acrobatenpieten, Pieten op skates, Pieten op quads én de kleurplaatpieten mee. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van het voetbalelftal van de Sint. Deze voetbalkunstenaars laten hun kwaliteiten aan de kinderen zien, die uiteraard ook een balletje mogen trappen!

Bordes

Op het bordes van Het Raadhuis aan de Markt wordt de Spaanse bisschop rond 15.30 uur officieel verwelkomd door wethouder Harry van Rooijen. Vervolgens gaat de goedheiligman naar de tent om handjes te schudden. De Pieten, Pietenbands, een draai- en zweefmolen zorgen ondertussen voor het vermaak. Ook kan er een ritje worden gemaakt door het centrum met de speciale Pietenexpress. Opstappen kan bij de halte voor Het Raadhuis.

Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 9 jaar krijgen een (gratis) traktatie, tegen afgifte van het bonnetje dat ze bij de huis-aan-huis-collecte hebben gekregen. Het zakje snoep kan worden afgehaald bij de speciale kraam op de Markt. De bonnetjes zijn tegen een geringe vergoeding ook te koop.

Om 17.00 uur zijn de activiteiten afgelopen en gaat Sint uitrusten van alle belevenissen in Veghel.

Kijk voor meer informatie op www.sintinveghel.nl Facebook Sint in Veghel of volg @sintinveghel via Twitter

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen