Column: Dankbaarheid …ho maar!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Dankbaarheid …ho maar!

Vaak zegt men “waarom noemt men de bonusouder toch zo vaak “stiefouder”…het klinkt zo negatief…”  Mensen ervaren woorden als “stiefmoeder” (of stiefgezin, stiefzoon) erg negatief. Dit komt omdat men denkt aan de boze stiefmoeders uit de sprookjes. Dat waren ook bijna heksen.

Maar “stief” betekent eigenlijk gewoon: het ontbreken van de bloedband. En dat is een heel nuchtere omschrijving van datgene wat er aan de hand is. Natuurlijk kun je allerlei andere bewoordingen gebruiken. Ik hoor van alles voorbij komen. Bonusmoeder/bonuskind bijvoorbeeld. Maar soms ervaart een bonusmoeder/-ouder het kind bepaald niet als een bonus. Meer als een last!

Kinderen zijn meestal in de beginfase helemaal niet zo dol op hun bonusouder. Zij hebben er niet om gevraagd dat er weer een volwassene is die zich zo nodig met hen moet bemoeien. Dat kan overigens heus wel goedkomen, maar men zat niet op elkaar te wachten.

Soms gaat het juist in de beginfase goed, maar zodra men in één huis woont valt het tegen. Het kind moet voldoen aan regels die voorheen niet golden (en waarvan het kind het nut misschien ook niet ziet), de ouder moet zich allerlei dingen laten welgevallen waar hij/zij niet op zit te wachten. Het geeft een hoop gedoe, je moet je in allerlei bochten wringen voor de kinderen en dankbaarheid…..ho maar!!

Dus een bonus is het lang niet voor iedereen. As jij je stiefkind echt als een bonus ervaart dan is dat geweldig, geniet ervan! Maar meestal zal het kind toch liever hebben dat jij weer weggaat en de ouders weer bij elkaar komen. Dat zijn dromen die kinderen hebben. Ook al doe je nóg zo je best.

Vaak zie je wel de waardering van stiefkinderen als zij inmiddels zelf kinderen hebben. Zij beseffen dan wat je hebt moeten doorstaan. En ook in geval van “normale” situaties, waarbij natuurlijke ouders samen de kinderen hebben opgevoed, ontstaat er vaak veel beter begrip en waardering van hun kinderen als zij zelf kinderen hebben.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen