Lezing en expositie over ‘De broeders van Maastricht’ in Veghel

Foto: Heemkundekring Vehchele

Bijna twee jaar geleden kwamen honderden belangstellenden naar de expositie van de klassenfoto’s van de Aloysius school.  Wim van de Louw was de stuwende kracht achter deze tentoonstelling.

Van veel bezoekers kreeg hij  nieuwe informatie. Hij verdiepte zich verder in de broeders die deze school onder hun hoede hadden. Meerdere keren bezocht hij het kloosterarchief in Maastricht. Uiteindelijk verzamelde hij zoveel informatie over de betekenis en de activiteiten van de broeders van Maastricht, dat het zeer de moeite waard is om hier een lezing aan te wijden. Hierbij zullen de betekenis voor Veghel en de activiteiten van de broeders tussen 1879 en 198 vooral de aandacht krijgen.

Enkele feiten

In 1840 stichtte kapelaan Louis Rutten samen met Bernardus Hoecken de Congregatie F.I.C., beter bekend als de Broeders van Maastricht. In 1879 kwamen de eerste drie broeders naar Veghel op verzoek van pastoor Clerkx, want die vond een jongensschool waar “leken”lesgaven maar niks.

Dat is intussen 140 jaar geleden. Die school stond in de huidige Deken van Mierstraat, naast de school van de zusters.
In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuisde het klooster en de school naar de Hoogstraat, vlakbij de haven. Veel vaders en opa’s die in Veghel zijn opgegroeid, hebben daar hun lagere-schooltijd doorlopen.

De schilderijtjes van Br. Florentius

Een van de markante broeders was broeder Florentius.  Hij heeft in de jaren 1940 – 1953 talloze kinderen en taferelen geschilderd. Wim heeft meer dan 50 portretten kunnen achterhalen. Deze zijn met de eigenaar samen gefotografeerd. Deze foto’s  en een aantal originele schilderijtjes, zijn voor en na de lezing te bewonderen.

Om genoeg ruimte te hebben voor de expositie en vele belangstellenden voor de lezing is de heemkundekring  deze keer uitgeweken naar het gebouw van WijNu.

  • Datum: zondag 10 maart 2019
  • Locatie: Gebouw WijNu, Wilgenstraat 15, Veghel
  • Tijd: inloop vanaf 13.30 uur
  • Aanvang lezing: 14.00 uur

Na de lezing is er gelegenheid om de expositie te bekijken. Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen € 2,50

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen