In Meierijstad zijn de eerste asperges al uit de grond

Foto: Aspergekwekerij Marc en Sandra de Wit

Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar de eerste asperges kondigen wel de lente aan! Asperges zijn een echte voorjaarsgroente, ze wordt niet voor niets de lente-koningin genoemd.

Bij de families de Wit uit Mariaheide en van Erp uit Eerde zijn ze alweer druk in de weer met de oogst van deze heerlijke groente. De aspergebedden zijn in de winter opgeploegd en overdekt met een laag zwart-wit folie. Hierover zijn tunnels en mini-tunnels geplaatst. Vloerverwarming en zonnewarmte doen de rest. Een aspergeplant gaat uitlopen bij een grondtemperatuur van zo’n 11-12 °C, waarna de eerste asperges boven komen.

Het seizoen is dus begonnen en duurt traditioneel tot 24 juni. Het is eigenlijk de enige groente die nog echt een seizoen kent, dat maakt asperges ook zo bijzonder. Van een plant kun je zo’n 10 asperges per jaar gedurende 10 jaar oogsten, daarna moet je de grond rust gunnen en kunnen pas jaren later weer asperges geplant worden.

De boerderijwinkels van familie de Wit en van Erp zijn vanaf heden weer dagelijks geopend voor alle ingrediënten van een complete aspergemaaltijd, zoals kriel, ham, saus, verse soep en natuurlijk ongeschilde of geschilde asperges. U kunt bij beide boerderij-winkels terecht:

Aspergekwekerij Ad & Maria van Erp, Willibrordushoek 4a, Eerde www.verse-asperges.nl en Aspergekwekerij Marc & Sandra de Wit, Wilsvoortweg 3, Mariaheide www.dewitasperges.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen