Heemkundekring Vehchele onthult gedenksteen ‘Sigillum Scabinatus’ op Markt in Veghel

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Op 23 maart 2019 onthulde Heemkundekring Vehchele in samenwerking met het Sint-Barbaragilde op feestelijke wijze de nieuwe attentietegels en het Veghelse schepenzegel, de ‘Sigillum Scabinatus’.

Om 14.00 uur werd in de raadzaal van het Oude Raadhuis terug gekeken op de geschiedenis van de Veghelse gilden en daarna werd het Sigillum Scabinatus, als bekroning op de heringerichte Markt, onthuld. Deze Veghelse schepenzegel ligt pal voor de ingang van het Oude Raadhuis. Aan Ben Hofhuis, de Koning van het Veghelse Sint Barbara Gilde de eer om het wapen van Veghel, op deze prachtige steen te leggen.

23-03-2019-Onthulling-nieuwe-gedenktegel-Hemkundekring-Vehchele-04

 

23-03-2019-Onthulling-nieuwe-gedenktegel-Hemkundekring-Vehchele-03

Eerste tegel van nieuwe serie

Vervolgens keerde het gezelschap in de voetsporen van de gildebroeders terug naar het historische middelpunt van het schuttersfeest: de Schutsboom in de Sluisstraat. Daar werd de eerste tegel van een nieuwe serie gedenktegels onthuld.

Eerbetoon

De bijeenkomst was een bijzonder eerbetoon aan wijlen bestuurslid Rien Vlemmings en zijn familie die de totstandkoming van
deze tegels mede mogelijk maakten. Zijn vrouw en kleinkinderen verrichtten de eerste handeling bij de onthulling van de eerste, van een nieuwe serie, gedenkstenen.

23-03-2019-Onthulling-nieuwe-gedenktegel-Hemkundekring-Vehchele-06

Ontwerp

Rolf Vonk ontwierp de Veghelse attentietegels naar het idee van architect Steven Woudstra uit Schijndel.

23-03-2019-Onthulling-nieuwe-gedenktegel-Hemkundekring-Vehchele-01

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen