Aanleg natuurspeelpark in Julianapark in Veghel gaat van start

Initiatiefnemers Anne Ketelaars en Jan van de Graaf zetten handtekening onder oprichtingsacte van de Stichting Natuurspeelpark Veghel
Initiatiefnemers Anne Ketelaars en Jan van de Graaf zetten handtekening onder oprichtingsacte van de Stichting Natuurspeelpark Veghel
Foto:

Begin april gaat de schop in de grond in het Julianapark in Veghel. Langs de oevers van de Aa wordt een nieuwe natuurspeelplek ingericht. Het is een initiatief van Anne Ketelaars en Jan van de Graaf; realisatie is mogelijk dankzij een financiële bijdrage vanuit het ‘Deken van Miert Penning Gala’ en van Waterschap Aa en Maas. De opening is gepland op paaszaterdag 20 april; het park krijgt dan de naam “Natuurspeelpark Deken van Miert”.

Onderdeel Veghel aan de Aa

De natuurspeelplek sluit naadloos aan bij het concept van Veghel aan de Aa, onderdeel van het Masterplan Veghel. Daarbij gaat het immers om: zichtbaar en beleefbaar maken van de Aa; het Julianapark versterken als natuurobject én verblijfsplek, en vergroening van het centrum. Op dit moment wordt ook hard gewerkt aan een nieuwe parkomgeving aan de overzijde van de Aa ter plekke van de voormalige Blauwe Kei. En aan de rand van het Julianapark is een nieuw dierenverblijf in aanbouw. Wethouder van Rooijen is enthousiast: “Dit is een prachtig voorbeeld waarin burgerparticipatie en de Mijlpalen van dit College samenkomen; een droom van onderop, in goede afstemming met de buurt en met financiële ondersteuning vanuit de gemeenschap. Een natuurspeelplek voegt echt wat toe aan het streven om van het Julianapark weer een prettig verblijfspark te maken. Water- en natuureducatie spelen een centrale rol en dat past helemaal binnen de duurzaamheidsambities van Meierijstad”.

logo-natuurspeelpark-Deken-van-Miert

Groeimodel

De initiatiefnemers hebben een inrichtingsplan gemaakt in overleg met leverancier en de gemeente. Uitgangspunt was zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen en toestellen voor verschillende leeftijden. De hoogte van de toestellen is beperkt waardoor alle toestellen zonder gevaar in het gras geplaatst kunnen worden. Alleen bij het water- en zandspeeltoestel is het nodig de ondergrond aan te passen. De basis van het park is binnenkort klaar, maar Anne en Jan denken al verder: “In het ontwerp is al rekening gehouden met toevoeging van extra educatieve elementen. De groei zal afhankelijk zijn van de behoefte van de bezoekers en de financiële mogelijkheden van de Stichting Natuurspeelpark Veghel”, aldus Anne. Na afronding van de werkzaamheden wordt het park overgedragen aan de gemeente; de gemeente neemt het toekomstig beheer en onderhoud van deze openbare speelplek voor haar rekening.

Plattegrond-natuurspeelpark-Deken-van-Miert

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen